Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Bergsingenjören Per Erik Sandgren hyste stor kärlek till Sala silvergruva

Per Erik Sandgren har avlidit 79 år gammal. Hans närmaste anhöriga är hustrun Kajsa, barnen Tove och Magnus samt barnbarn och bröder.

Anmäl text- och faktafel

Per Erik Sandgren kom tidigt i kontakt med gruvnäringen och utbildade sig till bergsingenjör. I nästan 40 år fick Sala Maskinfabrik (idag Metso) del av hans yrkeskompetens kring gruvutrustning. Vid sidan av det professionella intresset för gruvor kom Per Erik att utveckla en stor kärlek till Sala silvergruva. Under 1990-talet arbetade han intensivt samman med Styrbjörn Lindow inom ramen för stiftelsen Riksens Clenodium för att lyfta fram silvergruvan.

Per Eriks nätverk av bergsmän runtom i landet tillsammans med Salas gruvkarlar utredde och utforskade gruvan i syfte att kunna visa större delar av den klenod som silvergruvan utgör. 1997 presenterades en rapport om Ulrica Eleonora gruva och hur 155-metersnivån kunde besökas på ett säkert sätt. Så öppnades nya möjligheter att uppleva gruvarbetets slit under århundraden och gruvans magi.

När Sala kommun senare bildade det nya gruvbolaget tillhörde Per Erik styrelsen under många år, ständigt lika engagerad. Som tidigare ordförande i denna styrelse kan jag vittna om Per Erik Sandgrens mycket stora betydelse för Sala silvergruva som världskänt besöksmål.

Per Erik hade en osedvanligt stor vänkrets som alla fick del av hans sociala förmåga. Som granne och vän fick jag uppleva mycket av detta. Det förstärktes av kärleken mellan Per Erik och hustru Kajsa, livskamrat i över femtio år. Deras värme och omtänksamhet fanns där också för andra. Per Eriks sprudlande goda humör, sångarglädje liksom förmågan till allvarliga samtal gjorde att det var en glädje att umgås. Per Erik tyckte om sina medmänniskor och vi tyckte om honom. Det goda humöret upphörde aldrig och dolde hur sjuk han var sista året då Kajsas krafter var ovärderliga. Saknaden efter Per Erik är tung. Minnet av honom mycket ljust.

Lena Hjelm-Wallén