Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Börje Sköld, en globetrotter som landade i Sala

Börje Sköld var Salabo sedan 1965. Han föddes 1928 i Matsbo, Avesta, som första barnet till hyttarbetaren Ernst Sköld och hans maka Edit från Bollnäs, med härstamning från Värmland. Makarna tillhörde Avesta missionsförsamling och Börje döptes av pastor K. F. Orre.

1929 flyttade familjen till Skogsbo där hans syskon Iris och Kurt föddes. Efternamnet Sköld härstammar från Börjes farfarsfar, soldat nummer 2 Karl Erik Bergström Sköld, Gurresta ägor, Vassunda, Uppsala län, som var född i soldatfamiljen Bergström på Storbo ägor i Simtuna. Börjes farmor kom från gården Bolandet i Broddbo.

Börje startade sin yrkeskarriär som laboratoriebiträde på järnverket i Avesta. Efter studier i Avesta fortsatte han fyraårigt gymnasium i Örebro, som följdes av ett års arbete i Avesta. Militärtjänsten skedde i Gävle på I 14 och fortsatte på Karlberg med studier till reservofficer.

Efter familjebildning, studier på KTH, teknologie licentiatexamen, flyttade familjen från Stockholm till Boston där Börje fortsatte ett års studier. 1965, efter USA-vistelsen, blev Börje anställd på Maskinfabriken i Sala. Familjen utökades med en dotter och villa byggdes på Måns Olsvägen, senare Poppelgatan.

1978-1981 arbetade Börje i Milwaukee, Wisconsin, och familjen följde med till USA. Hemresan skedde i etapper, då skolor i Sala väntade. De sista tio åren innan pensioneringen, tågpendlade Börje till Stockholm som chef för Minfo. Hemadressen var nu Collingatan 36. Hustrun Christina flyttade till Uppsala.

Börje hade rest över hela världen i sitt arbete. Som pensionär fortsatte han att resa under 1990-talet, nu tillsammans med sin fästmö Runa Davidsson. Resorna gick bland annat till USA, Kina och Indien. Däremellan läste han gärna fackböcker.

Som 16-åring blev Börje medlem i Avesta missionsförsamling och i Sala var han medlem sedan 1965. De sista fyra åren bodde Börje på Johannesbergsgatan 2, Sala.

Han sörjes närmast av fästmön Runa, barnen Rickard, Martin, Magdalena och deras mor Christina, brodern Kurt och vänner i Sala missionsförsamling.

Ann-Marie Olofsson