Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Elsa Bonta Larsson

I Enåker var Elsa Bonta Larsson distriktssjuksköterska i flera år. Hon jobbade även inom barnavården och var engagerad i såväl kyrkan, lokalpolitik och Sametinget.

Anmäl text- och faktafel

Elsa Bonta Larsson föddes på Leksnäs i Tärnabytrakten 1936 och växte upp tillsammans med fem syskon. Hon gick i nomadskolan i Tärnaby de första åren. Därefter fortsatte hon på Samernas folkhögskola i Jokkmokk. Elsa blev uppmanad att studerade vidare och reste därför till Stockholm där hon läste till sjuksköterska vid Betaniastiftelsen.

Hennes första arbete var i Göteborg. Där arbetade hon vid Östra sjukhuset hos professor Bergman. Vid en dans träffade hon sin man Sixten och de flyttade till Stockholm där hon arbetade två år i Spånga. Därefter flyttade de till Enåker där hon var distriktssjuksköterska i flera år.

Paret flyttade in i makens herrgård och hon jobbade även i kommunen inom barnavården. De gifte sig 1972 och fick två barn. Elsa engagerade sig såväl inom kyrkan, lokal politiskt och i Sametinget. Dessutom var hon bland annat ordförande i Stockholms sameförening under fyra år. Där drev hon igenom att Stockholm fick Nordiska samemästerskapen (1998) på Stockholm stadion, samma år som Stockholm var Europas kulturhuvudstad.

Elsa var en mycket utåtriktad person och fick många vänner. Hon var en glad körsångare i Enåkers församling. Genom sin syster som arbetade utomlands blev Elsa en berest person. Hon älskade att resa, fjäll, natur och fiske. Elsa och Sixten reste därför ofta för att hälsa på systern, till ställen som Schweiz, Liberia och Västindien.

I stor saknad lämnade Elsa sin familj och vänner i april och vilar nu i en annan tid.

Anna Larsson