Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Sivert Westers intresse för lokalhistoria följde honom genom hela livet

Sivert Wester, Möklinta, har avlidit i en ålder av 84 år. Han sörjs närmast av hustrun Harriette och barnen Matsola och Annakari med familj.

Anmäl text- och faktafel

Sivert Wester föddes 1934 på Norra Heden i Möklinta och var son till Nils Wester (1905-1968) och hans hustru Signe (1912-2001).

Efter studier vid Uppsala universitet med en fil.kand. i nordiska språk blev Sivert Wester amanuens med anställningar inom bland annat Vägverket och Arbetsförmedlingen. I början av 1970-talet hamnade han inom skolväsendet och var en tid syo-konsulent på Domarhagen i Avesta innan han på 1980-talet slutligen anställdes som bibliotekarie vid Åvestadalskolan i Krylbo.

Sivert Wester kände sin hembygd väl och särskilt Tyttbo-området låg honom varmt om hjärtat, eftersom hans farfar Gustav Wester (1858-1933) hade bott på Ängsön under sin tid som skogvaktare i området omkring förra sekelskiftet. Senare kom familjen till Möklinta och bosatte sig i Botebo, Väster Bännbäck och slutligen Norra Heden.

Intresset för lokalhistoria följde Sivert Wester genom hela livet. År 1983 fick han förtroendet att vara Sala Allehandas ortsmeddelare i Möklinta. Under den tiden sammanställde bland annat nära 20 artiklar om socknens olika byar under rubriken ”Möklinta runt - en resa i tid och rum”. Mycket intressant och lärorikt om bygden.

Sivert Wester har förutom sina kulturhistoriska artiklar, noveller och kåserier i tidningar och tidskrifter gett ut två egna böcker; ”Martin Ekström - orädd frivillig i fem krig” (1986) och ”Folkareskolor 1642-1966” (1987), den senare sammanställd på uppdrag av Avesta kommun.

När kulturprofilen Gunnar Rahm (1908-1999) i Avesta drog sig tillbaka som redaktör för årsskriften Folkarebygden i Avesta övertog Sivert Wester detta uppdrag åren 1987-96.

De sista åren gavs skriften ut på det egna Folkareförlaget. Han knöt flera nya medarbetare till sig och bidrog själv med intressanta artiklar om Tyttbo-området, flottningen, Brunnbäck och emigrationen från Folkare.

Ett ofullbordat projekt blev Sivert Westers forskning om Västmanlands regemente och de enskilda soldaterna i främst Folkare kompani. Tanken var att sammanställa resultatet i en bok, men så blev det inte av olika anledningar. Å andra sidan resulterade all nedlagd möda i många givande möten och samtal med intresserade åhörare vid de föreläsningar han höll i ämnet.

Under flera år var Sivert Wester By sockengille behjälplig som guide och den sannolikt sista artikeln han skrev fanns också publicerad i just By sockengilles årsskrift 2017. Den handlade om arbetslivet i Tyttbo-området på hans farfars tid.

Lars Östlund