Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Sivert Westers intresse för lokalhistoria följde honom genom hela livet

Sivert Wester, Möklinta, har avlidit i en ålder av 84 år. Han sörjs närmast av hustrun Harriette och barnen Matsola och Annakari med familj.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Sivert Wester föddes 1934 på Norra Heden i Möklinta och var son till Nils Wester (1905-1968) och hans hustru Signe (1912-2001).

Efter studier vid Uppsala universitet med en fil.kand. i nordiska språk blev Sivert Wester amanuens med anställningar inom bland annat Vägverket och Arbetsförmedlingen. I början av 1970-talet hamnade han inom skolväsendet och var en tid syo-konsulent på Domarhagen i Avesta innan han på 1980-talet slutligen anställdes som bibliotekarie vid Åvestadalskolan i Krylbo.

Sivert Wester kände sin hembygd väl och särskilt Tyttbo-området låg honom varmt om hjärtat, eftersom hans farfar Gustav Wester (1858-1933) hade bott på Ängsön under sin tid som skogvaktare i området omkring förra sekelskiftet. Senare kom familjen till Möklinta och bosatte sig i Botebo, Väster Bännbäck och slutligen Norra Heden.

Intresset för lokalhistoria följde Sivert Wester genom hela livet. År 1983 fick han förtroendet att vara Sala Allehandas ortsmeddelare i Möklinta. Under den tiden sammanställde bland annat nära 20 artiklar om socknens olika byar under rubriken ”Möklinta runt - en resa i tid och rum”. Mycket intressant och lärorikt om bygden.

Sivert Wester har förutom sina kulturhistoriska artiklar, noveller och kåserier i tidningar och tidskrifter gett ut två egna böcker; ”Martin Ekström - orädd frivillig i fem krig” (1986) och ”Folkareskolor 1642-1966” (1987), den senare sammanställd på uppdrag av Avesta kommun.

När kulturprofilen Gunnar Rahm (1908-1999) i Avesta drog sig tillbaka som redaktör för årsskriften Folkarebygden i Avesta övertog Sivert Wester detta uppdrag åren 1987-96.

De sista åren gavs skriften ut på det egna Folkareförlaget. Han knöt flera nya medarbetare till sig och bidrog själv med intressanta artiklar om Tyttbo-området, flottningen, Brunnbäck och emigrationen från Folkare.

Ett ofullbordat projekt blev Sivert Westers forskning om Västmanlands regemente och de enskilda soldaterna i främst Folkare kompani. Tanken var att sammanställa resultatet i en bok, men så blev det inte av olika anledningar. Å andra sidan resulterade all nedlagd möda i många givande möten och samtal med intresserade åhörare vid de föreläsningar han höll i ämnet.

Under flera år var Sivert Wester By sockengille behjälplig som guide och den sannolikt sista artikeln han skrev fanns också publicerad i just By sockengilles årsskrift 2017. Den handlade om arbetslivet i Tyttbo-området på hans farfars tid.

Lars Östlund