Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Tusenkonstnären Sune var ung i sinnet ända till slutet

Sune Johansson, Litselbo-Sune, har avlidit i en ålder av 91 år. Han sörjes närmast av styvsönerna Bosse med hustru Helena, och Pelle med hustru Mari, samt barnbarnen Anton och William.

Anmäl text- och faktafel

Sune var lantbrukare i hela sitt aktiva arbetsliv, från tidig ungdom till högt upp i ålder. Arbetet på åkern och i skogen i Litselbo och i Tärnaby, tillsammans med sin far och sin bror, upptog kanske den största delen av hans liv. Men han var också så mycket mer – byggnadssnickaren som både snickrade, murade kakelugnar och målade, storjägaren som både var jaktledare och själv sköt närmare hundra älgar, idrottsmannen som åkte Vasalopp efter Vasalopp och sprang mara på mara, trädgårdsodlaren av rang. Så länge han orkade ville har resa i världen, alltid intresserad av det nya. En tusenkonstnär i ordets vackraste mening. Och ung i sinnet ända till slutet.

 Sune och Inger träffades inte i ungdomen, men hann ändå få många lyckliga år tillsammans. Huset de köpte i Gravhagen byggde Sune om från grunden och tillsammans anlade han och Inger en fantastisk trädgård. Barnen Bosse och Pelle och barnbarnen var hans livs stora glädje. Dagarna de sista åren, sedan Inger gått bort, blev kanske ibland tunga. Men Sune ville gärna ha huset fyllt av gäster, och visade sig vara en stor kocktalang.

Farbror Sune var för mig och mina systrar en person som alltid funnits, som alltid fanns och som ju alltid skulle finnas i våra liv. I vardagsarbetet såväl som på kalasen, under glada dagar såväl som de tunga. Att vara med honom och prata med honom var alltid roligt, och han kunde och visste allt. Han var en trygghet som fanns med oss ända från början.

Farbror Sune, som vi kommer att sakna dig!

Gunilla Åkeson