Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befarad olycka stoppar tågen till Eskilstuna

Tågtrafiken mellan Eskilstuna och Västmanland stoppades vid tolvtiden på söndagen – en person uppehöll sig i närheten av järnvägsspåren vid Tumbo och en lokförare var säker på att personen blivit påkörd.

Annons

Det var Eskilstuna-Kuriren först med att rapportera.

Trafikverket stoppadetågtrafiken från Eskilstuna mot Kvicksund-Västerås-Sala och Kungsör-Arboga i båda riktningarna. En stor räddningsinsats med räddningstjänst, ambulans och polis drogs genast igång.

Det visade sig dock att man inte hittat någon påkörd person, det finns heller inga spår på det aktuella tåget av att någon eller något kan ha blivit påkörd.

Anledningen till missförståndet är att sikten från förarhytten snett åt sidan, i synnerhet från moderna motorvagnståg, är starkt begränsad. En lokförare behöver inte, som föraren av ett vägfordon, hela tiden hålla koll på ett brett område åt sidorna av den tilltänkta färdvägen. Möjligheterna att väja finns inte med tåg – och möjligheterna att bromsa är starkt begränsade jämfört med ett motorfordon.Historiskt sett har även plötsligt uppdykande djur från sidan givit upphov till stora räddningsinsatser då lokföraren befarat att det var en person som körts på, vilket senare visat sig vara klövvilt; även där är det den obefintliga sikten snett åt sidan som ställt till det.En dryg timme efter larmet koncentrerar sig polisen på plats att försöka hitta den person som uppehöll sig i närheten av spåren men som av allt att döma är fysiskt oskad. Under tiden fortsätter man, av säkerhetsskäl den här gången, med avstängningen av järnvägen, men stoppet väntas inte bli långvarigt.Den befarade olyckan ger dock upphov till förseningar och risk för inställda tåg till och från såväl Västerås, Eskilstuna som Kungsör och Arboga under eftermiddagen. Bland annat vände ett tåg Stockholm-Arboga i Eskilstuna i stället för att köra hela vägen till Arboga – vilket ställde in tåget Arboga-Stockholm (tåg 948) på sträckan Arboga-Eskilstuna.Länk till Trafikverkets sida för trafikinformation Länk till SJ:s sida för trafikinformation

Mer läsning

Annons