Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulenta år i Silverstaden

Det har varit turbulenta år för Sala Silverstadens damer. Tränare som sparkats och spelare som druckit alkohol vid bortamatcher. Här har ni resan som klubbens damer gjort sedan Silverstaden bildades 1999.

Annons
Janne Reinitz fick sparken från Sala Silverstaden bara ett par dagar innan nyårsafton 2009. Foto: Niclas Bergwall

Sala Silverstaden IBK bildades 1999 efter en sammanslagning av Sala IBK och Silverstaden IBF.

1999/00.Redan första säsongen vann klubbens damer serien, division 2, och då med Royne Rutström som tränare. Laget föll dock i kvalet mot Vendelsö.

2000/01.Det blev ändå spel i division 1 säsongen 2000/01 och tränare var Salasonen David Wikström. Laget slutade på en sjunde plats.

2001/02-02/03.Per Nygårds tränade klubben under de två kommande säsongerna i division 1. Först blev laget fyra och året efter sexa.

2003/04Patrik Israelsson tog sedan över efter att Per Nygårds lämnat klubben för att träna Rönnby i högsta serien. Israelsson blev kvar ett år och det blev en säsong där klubben åkte ur division 1.

2004/05-08/09.Nu väntade fem säsonger där tränare Patrik Johansson byggde upp det lag som så småningom skulle ta sig upp i högsta serien. Det blev en blandning av egna produkter och spelare utifrån.

Första året, 2004/05, vann Silverstaden serien, men föll i kvalet mot Järfälla.

Året efter blev det ny serieseger och sedan även avancemang till division 1 efter kvalseger mot Örebro.

Patrik Johansson tränade laget under tre säsonger i division 1 och som bäst blev det en andraplats.

2009/10.Inför säsongen 2009/10 blev Janne Reinitz från Västerås tränare.

Målet var att vinna serien, men efter förlusten hemma mot Västerås IB den 22 december fick han sparken. Detta fick SA reda på nyårsafton 2010 och ett par turbulenta veckor väntade klubben.

- Vi hade ett styrelsemöte den 29 december och beslutade då att Janne Reinitz skulle avsluta sitt uppdrag som huvudtränare för damlaget. Det var ett enhälligt beslut, sade klubbens ordförande Patrik Johansson.

Så här sa Reinitz till SA:

- Nu har Patrik Johansson fått som han vill. Jag kan berätta att jag har varit motarbetad av honom ända sedan första träningsmatchen.

Är du bitter? - Nej, men det här har skötts dåligt. Patrik Johansson har ifrågasatt allt jag gjort från första början. Sedan tycker jag att vi resultatmässigt har gjort det bra. Vi har varit etta i serien ända till matchen mot VIB. Hur kan man få sparken efter det?

Tony Bertilsson, Andreas Cajander och Mathias Magnusson tog över som tränare i de sista sju omgångar och Silverstaden hamnade på femte plats efter att nya tränartrion tagit åtta poäng på sju matcher.

2010/11.Avestasonen Per Nygårds återkom till klubben 2010/11 - och det blev succé.

Bara två förluster på hela säsongen och anförda av poängmaskinerna Helena Lundqvist och Madelene Backlund (plus många lokala spelare) vann laget kvalserien efter inledande fem segrar.

Silverstaden var klart för elitserien!

2011/12.Per Nygårds förnyade dock inte sitt kontrakt, han valde i stället elitseriekollegan IBF Falun.

Västeråsarna Jocke Grimberg och Jimmy Nore hade varit med som assisterande tränare under succéåret och fick ta över ansvaret efter Nygårds.

Silverstaden låg i botten av elitserien under i stort sett hela säsongen.

I februari 2012 väntade två matcher i Umeå – mot Iksu och Dalen, förluster med 1-8 respektive 0-2. Det blev dessutom Grimberg och Nores sista matcher som tränare för Salaklubben.

Spelare och ledare drack alkohol på kvällen mellan de två matcherna. Detta kom till kännedom och tränarna fick kliva av sitt uppdrag på tisdagen, två dagar efter de kom hem. 

- De har grovt brustit i sitt ledarskap genom att lämna laget under lördagskvällen och druckit alkohol, sade klubbens ordförande Patrik Johansson.

Silverstadens styrelse tog ett enhälligt beslut att sparka tränarduon. 

- Vi tycker att tränarna ska vara kvar på hotellet och peppa tjejerna inför söndagens match mot Dalen. En match som för klubben var mycket viktig. Då kan man inte gå ut och komma hem mitt i natten, sade Patrik Johansson.

Så här sa Jocke Grimberg om händelsen i Umeå: 

- Ja, jag lämnade hotellet under en kort stund för att gå hem till en vän, vi har fri tid på kvällen. Ja, vi drack ett par öl vid ledargenomgången på vårt hotellrum.

Det ryktas om att spelare har druckit alkohol under lördagskvällen. Har ni något ansvar för det? - Jag har svårt att kommentera det eftersom jag inte sett någon dricka alkohol. Men det yttersta ansvaret ligger väl hos oss ledare, sa Jimmy Nore.

Helena Lundqvist Cabrera erkände att hon var en av dem som drack alkohol. 

- Ja, men det var bara ett par glas öl under ordnade former. Vi satt och kollade på Melodifestivalen och åt mat. Absolut ingen fylla, inte ens nära, berättade hon.

Tycker du att det är okej att dricka öl mellan två seriematcher? - Ja, under de former vi gjorde det och det var inte alls några mängder, sa hon.

Vad har Silverstaden för alkoholregler i samband med matcher? - Det är självklart att det inte ska drickas alkohol i samband med idrottsutövning, betonade ordförande Patrik Johansson

Madelene Backlund, som erkände att hon druckit alkohol, valde att lämna laget. 

- Jag har ingenting att skämmas för. Styrelsen har inte sagt att det är nolltolerans, sade Backlund till P4 Västmanland.

Backlund erkände också att hon druckit alkohol i samband med andra bortamatcher.

- Ja, det är inget konstigt alls. Jag står upp för det. Nu drack jag några cider och det är inget att skämmas över.

Backlund var dock på väg tillbaka en månad senare. Hon tränade med klubben och funderade på att spela för Silverstaden.

Men i maj i samma år gick hon ut i SA och sågade Sala Silverstaden.

Så här sa hon om det som skedde efter att Umeåhändelsen kommit till kännedom. 

- Jag tycker Sala har skött det där väldigt dåligt. Man borde i stället ha tonat ner det hela och hållit det inom klubben

Även Helena Lundqvist, som också erkände alkoholintag, funderade på att lämna klubben – men stannade kvar och avslutade säsongen.

Fystränaren Yani Ögren Cabrera, som också var Helena Lundqvists sambo, valde att hoppa av sina uppdrag i Silverstaden.

Ny tränare blev Martin Svedén, som hade ingått i ledarstaben – och som enligt SA:s källor ska ha druckit alkohol på Umeåresan.

- Jag vill inte kommentera det. Du får ta det med styrelsen, svarade Martin Svedén.

Svedén ledde laget i tre matcher och laget klarade sig kvar i den högsta serien.

2012/13.Svedén fick fortsatt förtroende till säsongen 2012/13, men efter förlusten mot Dalen i omgång 21 klev Martin Svedén av sitt uppdrag.

Då hade laget radat upp tolv raka förluster.

Att han självmant klev av sitt uppdrag var i alla fall den officiella anledningen.

SA pratade dock med Martin Swedén efter förlusten mot IBK Dalen några dagar innan.

Har du energi att fortsätta?- Absolut. Det måste man ha.

Du har inga planer på att kliva av?- Nej, inte alls.

Men nu valde Martin Swedén ändå att kliva av som huvudtränare och det efter endast två segrar på 22 matcher.

Får Swedén sparken?- Nej, han och Per (Nygårds) har pratat ihop sig och kommit fram till att det här är den bästa lösningen, sade Björn Johansson i Silverstadens styrelse.

Nu kom Per Nygårds tillbaka som tränare och uppdraget var att få Silverstaden kvar i Svenska superligan. Det klarade kombinationen Nygårds och Silverstaden av.

Serien avslutades med två segrar och två förluster och det blev spel i kvalserien.

Där slutade Silverstaden tvåa efter en bragdinsats i den sista omgången av kvalserien då det blev 2-1 borta mot Varberg. FBC Uppsala vann kvalet och Silverstaden blev tvåa, och det innebar fortsatt spel i superligan.

2013/14.Per Nygårds valde att förlänga sitt kontrakt med Salaklubben, som fick en bra start på superligan. Bland annat med seger borta mot IBF Falun i slutet av september.

Men sedan kom motigheterna och Per Nygårds fick leda laget fram till i söndags, då föll jumbon Silverstaden med 2-11 borta mot Täby i den 18:e omgången.

Nya tränare utsågs Henrik Hjalmar, Sala, och Micke Enlund, Hallstahammar, till. Båda tränar flicklag och har dessutom hand om ett distriktslag.

Första uppgiften är Endre hemma på fredag och Jönköping hemma på söndag.

Annons