Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Europol om stora tillslaget – 155 gripna i Sverige

Artikel 1 av 3
Internationell jätteinsats mot kriminella
Visa alla artiklar

Europol håller pressträff för att berätta om tillslaget där man under måndagskvällen slog till mot organiserad brottslighet i flera länder. 100 husrannsakningar gjordes i Sverige och man hittade bland annat vapen, smycken och pengar. 155 misstänkta greps i Sverige, varav flera av personerna anses vara tongivande på narkotikamarknaden.

Se sändningen från Expressen TV:

– Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i ett uttalande.

Alla sju polisregioner har deltagit.

Polisen säger sig ha kunnat förhindra ett tiotal planerade mord. Av de gripna bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.

Det man lärt sig av operationen är först och främst att kriminella använder i hög grad använder digitala verktyg för att undslippa rättvisan. Flera aktörer har erbjudit möjlighet till krypterad kommunikation speciellt riktad till kriminella.

Information har samlats in i aldrig tidigare skådad omfattning, vilket ger polisen en unik inblick i de kriminella nätverken.

Över 800 personer ska ha frihetsberövats efter räder världen över. Detta tack vare att kriminella använt den krypterade telefontjänsten Anon – en app skapad av amerikanska FBI. Polisen ska ha fått tillgång till runt 20 miljoner meddelanden.

– Den här operationen är exceptionell sett till det globala resultatet, säger Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande operationschef, på en pressträff.