Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här kommer vännen till Arlanda efter fyra år - Pelle ensam kvar i fängelset: "Kan bli mentalt jobbigt"

Artikel 1 av 1
Pelle Helgesson i Tunisien
Visa alla artiklar

Text + tv. Tomas Norström, vän till fängslade ex-örebroaren Pelle Helgesson, tror att frisläppandet av Daniel Bakke kommer att få betydelse.

– Han kommer att kunna ge mer detaljer för UD att gå på. Intervjun från Arlanda med Daniel var klockren. Det han beskriver är ju samma sak som Pelle råkat ut för, säger Tomas Norström.

Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson greps i november 2012 misstänkta för förberedelse till kidnappning. Bakke och Helgesson var i Tunisien för att hjälpa en norsk mamma som fått sin fyraåriga dotter bortförd av sin tunisiska pappa. I januari 2014 dömdes de båda till fängelse, men Daniel Bakke till ett kortare straff.

Han frigavs nu, och landade på Arlanda i dag, den 1 november, och möttes av sin mamma och sin bror Christian Franzetti.

Se tv-sändningen från Daniel Bakkes ankomst på Arlanda här.

Tomas Norström följde ankomsten via livesändningen på webben.

– Jag känner mig omtumlad och har lite splittrade känslor, och är både glad och orolig, säger Tomas Norström.

Han har lärt känna Daniel Bakkes familj under tiden, och gläds med dem, men är samtidigt orolig för hur Pelle kommer att påverkas mentalt av att vara ensam kvar i fängelset.

– Det kan bli en psykologiskt jobbig situation, tror han.

Daniel Bakke beskriver i intervjun hur 15 personer delar på en cell på 35 kvadratmeter. I fängelset är handel med cigaretter är en nödvändighet bara för att få mat att äta. Daniel Bakke kommenterar också att det är "skit" att Pelle är kvar i fängelset, eftersom de två är dömda för samma fall.

Tomas Norström hoppas att UD kommer att ta till sig av vad Daniel Bakke nu kan berätta i detalj, samt att arbeta för att få hem Pelle till Sverige av humanitära skäl.

– För Pelles hälsa är inte bra. Han mår varken bra fysiskt eller psykiskt just nu. säger Tomas Norström.

Carina Tenor 019-15 52 31 [email protected]