Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: I dag tar 178 Salaelever studenten

Men hur känns det egentligen att lämna gymnasiet och hur ser de på framtiden?

Nu är sista skolveckan i Sala avklarad för gymnasiets avgångselever. För Emma Moen, Johanna Lillbacka och Alexander Dujlo står framtiden som nybakade studenter runt hörnet. Till sommaren väntar både sommarjobb och anställning.

– Jag känner att jag vill ha alla dörrar öppna. Jag har sökt universitet och har varit på jobbintervjuer. Men min tanke är att jobba ett år, resa lite och sedan plugga, säger Emma Moen som läst naturprogrammet på Kungsängsgymnasiet.

Ösbyeleven Johanna Lillbacka tänkte först studera till konditor, men valde sedan byggprogrammet inriktning måleri. För hennes del väntar nu en anställning.

– Nästa vecka börjar jag på målerifirman där jag har haft praktik, så jag får en ledig helg. Men det ska bli skönt att komma i gång med jobbet på riktigt, säger hon.

Alexander Dujlo har pluggat teknikprogrammet inriktning natur på ABB Industrigymnasium och bestämde sig tidigt för att direkt gå vidare till högskola, förhoppningsvis i Eskilstuna.

– Jag känner att jag vill köra vidare på en gång så att jag kan bli klar så snart som möjligt. Jag har sökt till ingenjör inom innovation, produktion och logistik på Mälardalens högskola. Det är framförallt logistiken jag skulle vilja jobba med i framtiden, säger Alexander Dujlo.

Han föreställer sig en yrkesframtid där han kan hjälpa andra till utveckling.

– Jag gillar att hjälpa andra att utvecklas. Skulle jag därför bli duktig inom logistik och det går bra för företaget jag jobbar på, skulle jag vilja hjälpa andra företag som det går mindre bra för. Coacha, kanske hålla kurser och göra nytta för andra.

Emma Moen har inte bestämt sig för vilket jobb hon vill ha i framtiden, men hon vet vad hon strävar efter.

– Jag har några riktlinjer, men har ännu inte hittat något som matchar det. Jag skulle vilja hålla på med projektledning, människor och utveckling, säger hon.

Johanna Lillbacka ser en möjlighet att kunna jobba som inredningsarkitekt eller tapetdesign.

– Jag har alltid varit intresserad av form och design och inredning, säger hon.

Trots att de ser fram emot tiden efter studenten, är det inte utan vemod de lämnar sina skolor.

– Det är sorgligt, och jag kommer nog bryta ihop i tåget. Det ska bli kul, men det har varit tre riktigt bra år, säger Alexander Dujlo och syftar till skolan, men också till de kompisar som nu kommer att flytta långt för studier på annan ort.

– Det ska bli skönt att sluta, men jag är fortfarande kluven inför framtiden. Det är stressande att klockan tickar, man vill liksom bara börja leva. Nu är det bara jag själv som bestämmer vad jag ska göra, säger Emma Moen.

Se mer: TV från årets studentbal

Se bildspel från fjolårets studenttåg: Studenterna lockade mycket folk