Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Ola radiopratar med hela världen

Ola Rosengren är en man som gärna hjälper till, oavsett om det handlar om människor eller djur. Han kallar sig lugn men har ändå ett driv som fortfarande gör sig gällande. Den 25 april fyller han 70 år.

Hemma hos makarna Gun och Ola Rosengren fejas det mer än vanligt denna vecka, då herrn i husets 70-årsdag väntas locka ett antal gäster. Om tiden fanns skulle han nog själv stå för bakverken. Det var nämligen på Centrumkonditoriet han började sin yrkesbana efter avslutad skolgång.

– Det var ett ”gott” arbete och jag är fortfarande lika förtjust i olika bakverk, säger Ola och berättar att någon tosca kan det i alla fall bli ibland.

Som 18-åring, 1964, började han arbeta på Salberga sjukhus. Från 1982 och framåt var Ola med och startade upp 11 gruppboenden i Sala och Heby kommuner. Det blev totalt 47 års arbete inom vård- och omsorgssektorn, varav 32 år i olika chefsbefattningar. Han känner en viss stolthet över att de låsta avdelningarna inom vården försvann.

– Jag minns en kvinna från Säter. När hon fick en egen nyckel till sitt rum sa hon ”Va?! Egen nyckel? Vad är det för tok”, säger Ola och ler stort.

Han har suttit

med i kommunfullmäktige ett par mandatperioder och har mångårigt arbete i Trafiksäkerhetskommitté och Trafiknämnd i Sala bakom sig. Många barn minns honom nog som mannen som upplyste om och delade ut reflexer på skolorna.

Omtänksamheten går som en röd tråd genom Olas liv. Förutom omplaceringshundarna, den estniska studenten som bodde hos dem ett år eller de två syskon som fått ett extra hem hos familjen Rosengren har han deltagit i ett antal hjälpsändningsresor till främst Ukraina men även till Vitryssland och Moldavien.

– Man blir ödmjuk, och förstår hur mycket man själv har.

För två år sedan tog han åter upp närradiosändningar. Varje fredag sänder han via Radio Sala en timme där gamla stenkakor varvas med snack och historier.

– Det är från min egen skivsamling på 2 600 stycken, säger han och visar.

Amatörradion har däremot varit ett stående intresse i 50 år, där Ola skapat kontakter världen över. Nere i källaren är väggen tapetserad med vykort han fått från folk han har pratat med, och ett diplom som visar att han haft kontakt med människor i över tusen counties i USA.

Idrottandet har fyllt Olas liv, först personligen men senare som stöttare för sina barn.

Nu när sommaren närmar sig ser han fram emot att lufta sin motorcykel, en 27 år gammal BMW 1000cc.

Året runt samlar

han frimärken, och tar med sig ett gäng andra filatelister till Västerås en gång i veckan. Gamla vykort med Salamotiv samlar han också på, och sjunger basstämma i Sala missionkyrkas kör.

Numera har Ola några styrelse- och andra sociala uppdrag, så långtråkigt blir det inte.

– Med fru, tre barn och sex barnbarn, hund och villa med stor trädgård så finns det alltid att göra.