Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprop för ensamkommande – kräver kommunens beslut att slippa flytt efter 18-årsdagen

Ensamkommande i Sala borde få stanna i hemmet de först placerats i trots att de fyller 18. I ett öppet brev uppmanas kommunen att ta ett tydligt beslut.

Ensamkommande flyktingbarn som placeras i HVB-hem flyttas när de fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven. I ett öppet brev till Sala kommun, närmare bestämt kommunfullmäktige och socialnämnden, vill bland annat SSU Sala få stopp på det.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Gratis buss införs i Sala: ”Superduper-bra”

I skrivelsen som undertecknas av Minna Blom, Helena Lindvall, Ingrid Faste, Louise Rickman, Chris Danielsson, Gunilla Blomqvist och SSU Sala skrivs:

"Vi som undertecknat detta brev vill att Sala kommun beslutar att ensamkommande ungdomar som fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven under asyltiden och som anvisats till Sala kommun får bo kvar i kommunen till dess att asylärendet har vunnit laga kraft. Ungdomarna har bott i kommunen under lång tid men nu tycks det ha kommit nya direktiv..."

De som står bakom brevet påpekar att Sala under det senaste året varit bra på att låta ungdomar bo kvar där de placerats trots att de enligt regelverket är för gamla och att det varit viktigt för deras psykiska hälsa. Däremot finns en oro i och med hårdare riktlinjer från grannkommuner och på riksnivå som gör att de kräver ett tydligt beslut från Sala kommun.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Socialtjänsten tvingas ta in allt fler hyrsocionomer – med timlön på uppemot 900 kronor