Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kommer att styra Heby kommun

UPPDATERAD 19.20. De fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet inleder alltså ett samarbete och kommer att styra Heby kommun i minoritet.

Annons
Sören Johansson (KD), Margaretha Gadde-Jennische (M), Anne Stockenberg (MP), Marie Wilén (C), Anna Bengtson (FP). Alliansen i Heby har bildat koalition med Miljöpartiet. Foto: Ulrika Isaksson

Samarbetet kallas för en koalition för hållbar tillväxt i Heby kommun. Än är det inte klart vem som blir nytt kommunalråd, men en befogad gissning är Marie Wilén (C). Hon leder det parti i koalitionen som fått flest mandat och hon är också i dag oppositionsråd.

Koalitionen kommer att styra i minoritet. I årets val fick Alliansen 18 mandat, Miljöpartiet två. I Hebys kommunfullmäktige, där alla politiska beslut tas, finns totalt 41 mandat. De 20 mandat som partierna kommer att ha tillsammans innebär alltså inte en majoritet. 

- Det var ett besvärligt läge efter valet, men det här tycker vi känns bra, säger Anna Bengtson (FP).

Koalitionen kommer alltså att vara beroende av andra partier när det kommer till politiska beslut.

- Vi vill försöka få breda samförståndslösningar i kommunfullmäktige. Vi har mycket som stämmer överens med Lokala partiet och mycket som stämmer med Socialdemokraterna, säger Margaretha Gadde-Jennische (M).

Hur minoritetsstyret rent konkret kommer att påverka viktiga frågor i kommunen återstår att se.

- Vi gör en tydlig markering vad gäller ekonomin. Vi får försöka finna lösningar för att få beslut i kommunfullmäktige i ekonomiska frågor, säger Marie Wilén.

Nuvarande kommunalrådet Carina Schön (S) är orolig över det kommande minoritetsstyret.

- Jag tycker att det är väldigt olyckligt. Minoritetsstyre har vi haft tidigare och då hamnade vi på 44 miljoner kronor minus, säger hon.

Läs mer i fredagens SA.

Mer läsning

Annons