Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersökt lodjur har klarat sig undan – jakten förlängs

Jakten har pågått sedan 2 februari efter det lodjur som har angripit och dödat dovhjortar i ett vilthägn i Tärnsjö. Än så länge har djuret klarat sig undan. Nu förlänger länsstyrelsen skyddsjakten.

Annons

Jakten efter ett lodjur i Heby kommun fortsätter. Observera att det inte är samma lodjur som på bilden. Det här lodjuret är fotograferat i Langedrag i Norge för några dagar sedan.

Länsstyrelsen i Uppsala län beslutade tidigare om att bevilja skyddsjakt då ett lodjur har inneburit stora problem för en person i Tärnsjö som äger ett vilthägn. Beslutet togs efter att sex dovhjortar hade dödats i fyra angrepp – varav ett i början av februari.

Jakten skulle tillåtas till och med den 28 februari. Men eftersom jakten inte haft någon framgång har länsstyrelsen nu beslutat om att förlänga den till 31 mars.

Skyddsjakt av stora rovdjur ska enligt lagstiftningen endast ske i undantagsfall och när det inte finns några andra lösningar. Länsstyrelsen anser att detta räknas som ett sådant fall och att jakten efter denna individ inte kommer att påverka artens gynnsamma bevarandestatus.

Läs också: Lodjur som fällt hjortar får skjutas

Mer läsning

Annons