Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter konflikterna i Tärnsjö – "Många fler har förståelse för flyktingarna"

När familjen Hajeri-Kiwan kom till Tärnsjö för ett och ett halvt år sedan var det med lättnad över att äntligen ha fått en fristad. Snart byttes den känslan mot oro, då hot och skadegörelse blev en del av deras vardag. Nu har det gått ett år sedan den turbulenta tiden.

Annons

Shadia Hajeri och hennes make Issam Kiwan tillsammans med sina fem barn.

– Hej Jullan, säger Anders Pettersson glatt när han hälsar på nioåriga Joulian och hennes fyra syskon i lägenheten på Storgatan i Tärnsjö.

– Han känns som en storebror, säger deras mamma Shadia Hajeri och ser tacksamt på Anders, som är guide för nyanlända i Heby kommun.

De har alla hunnit bli goda vänner då det blivit ett antal besök hemma hos Shadia och hennes make Issam Kiwan det senaste året. Men de träffar också på varandra på språkkafé eller andra tillställningar, då familjen gärna är med på olika upptåg i bygden.

Läs mer: Hot och otrygghet är en del av deras vardag

Mycket har hänt under det år som passerat, och Anders drar sig till minnes händelserna som startade det hela.

– Det började med rykten om stenkastning från familjens hus. Snart hade deras bil vandaliserats, och familjen började trakasseras. De bor ju precis vid stora vägen, och fick ideligen höra tutande bilar och fula ord. Det kastades även kraftiga smällare mot huset, säger han och skakar uppgivet på huvudet.

Polisanmälningar och motanmälningar duggade tätt, och vid ett tillfälle besköts en hemtjänstpatrull mitt i natten.

Läs mer: De blev beskjutna mitt under nattpasset

Att det var en jobbig tid kan Shadia Hajeri intyga, med hjälp av tolvårige sonen Omar som fungerar som tolk när det behövs. Även för barnen var det otryggt, och då, för ett år sedan, berättade de för SA att de inte vågade vara ute och leka efter skolan. Nu berättar en glad Omar att han har flera kompisar i skolan och att han inte längre har något emot att vara ute.

Även Shadia Hajeri intygar att det är betydligt lugnare nu. Förutom när det är fest i centrala Tärnsjö, säger hon.

Att det har lugnat ner sig kan bero på flera saker enligt Anders Pettersson.

– Det är mycket tack vare ideella krafter här i samhället. Det ordnades bland annat nattvandringar, och en integrationsdag med olika aktiviteter i samarbete med kommunen. Språkkaféer har vi två stycken numera, där kyrkan är inblandad i den ena.

Att det har kommit fler invandrarfamiljer till Tärnsjö kan också vara en bidragande orsak tror Anders.

– Sen tror jag att många fler har förståelse för flyktingarna och deras situation nu. Efter att ha sett sönderbombade hus på tv är förståelsen stor att de inte kunde vara kvar i sina hemländer.

Tolvårige Omar är nyfiken på att börja med taekwando som finns i Heby. Anders Pettersson, integrationsguide på Heby kommun, har information om det.

Läs mer: "Man skäms över det som händer här"

Både Shadia och Issam går på SFI, och lyser upp när de gör sig förstådda på den svenska de hunnit lära sig. Helst skulle Shadia vilja jobba med mat på något vis, och för Issam lever drömmen kvar om att försörja sig som ingenjör, som han var i Syrien.

– Men jag kan jobba på bilverkstad också, eller som städare, säger han och lutar sig bakåt i fåtöljen.

Även de två äldsta barnen har planer för framtiden.

– Jag vill bli doktor, säger Omar medan elvaårige lillebror Ibrahim tänker helt annorlunda.

– Fotbollsspelare, säger han med en röst full av tillförsikt.

-----------------------------------------

Nu har SA:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera SA:s nya app här.

-----------------------------------------

Mer läsning

Annons