Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från anklagelser om sexuellt tvång – vittnen var för fulla

En 35-årig man från en mindre ort i Heby kommun har friats från anklagelser om sexuellt tvång av en enig Uppsala tingsrätt.

Annons

Enligt åklagaren hade 35-åringen förgripit sig på en sömnig och berusad kvinna som inte kunde freda sig mot 35-åringens närmanden.

De båda hade deltagit vid en fest där de druckit "en del".

Man hade somnat flera personer i samma bostad och enligt åklagaren ertappades 35-åringen av kvinnans sambo, ovanpå kvinnan i en prekär situation, med kvinnans trosor neddragna.

Men en av nackdelarna med alkoholförtäring är att folk, i det här fallet vittnen och inblandade, inte minns så noga vad som hänt under och efter en festkväll – och så var det i det här fallet.

Samtliga var, skriver rätten, "kraftigt berusade vid tillfället" och uppgav inför rätta att de inte mindes något från den aktuella händelsen.

Uppsala tingsrätt konstaterar att det inte finns någon vittnesuppgift från kvinnan om vad som hänt eftersom hon var berusad och sömnig. Rätten skriver: "Ingen av de hörda har kunnat lämna någon berättelse som skulle kunna utgöra grundbult för en närmare bedömning av eventuell stödbevisning".

Rätten anser sig inte heller kunna använda kvinnans sambos uppgifter som grund för åtalet.

Utredningen når, enligt rätten, "inte upp till kravet att det ska vara ställt utom rimligt tvivel" att 35-åringen begått något brott. Rätten friar honom därför.

Mer läsning

Annons