Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heby rusar upp i skolrankning

Från att ha haft ett av Sveriges sämsta studieresultat tar nu Hebys elever stora kliv mot kunskapstoppen, och det tack vare en cocktail av framgångsfaktorer

Annons
Emma Nivala Allfjord, Fanny Larsson, Samuel Sundberg, Agnes Mattsson och Ebba Handler tycker att det är en bra studiemiljö på Heby skola.

– Det är inte längre konstigt att vilja ha bra betyg, att vara smart och satsa på skolan, säger niondeklassaren Agnes Mattsson, i den strax innan lunch öde korridoren på Heby skola.

Kanske är det just en attitydförändring bland eleverna i synen på att plugga som dragit upp Heby från botten av skolrankningen till betydligt mer smickrande plats.

2011 hamnade Heby

kommun på plats 268 bland landets 290 kommuner, i Sveriges kommuner och landstings (SKL) jämförelse av studieresultat. 

Det blev ”en väckarklocka”, enligt Tomas Bergström (FP), ansvarig politiker för utbildningsfrågor på Heby kommun. Något var tvunget att göras och tillsammans med sina kollegor satte han raskt upp målet att Heby inom fem till sex år skulle tillhöra landets bästa skolkommuner. En målsättningen som man hoppades kunna samla politiker, tjänstemän, lärare och elever kring.

Det är den ambitionsnivån som nu nästan har uppnåtts då Heby i SKL:s senaste mätning ivrigt klättrar nästan 100 placeringar till plats 109.

– Det är ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb. Men det är inte läge att andas ut, det finns mycket kvar att förbättra, säger Linda Hofberg, lärare på Heby skola.

 När hon tillsammans

med kollegan Susanne Goren ska försöka förklara varför Hebys resultat gått från sorge- till glädjeämne, pekar de på en rad större reformer.

– En ny läroplan och ett nytt betygssystem, satsningar på förstelärare och vidareutbildningar via Lärarlyftet har varit viktigt, säger Heby läraren Susanne Goren.

Finns det lokala insatser som gjort skillnad?

– På dator och IT-sidan har mycket hänt. Hela skolan har internet nu och alla elever har en Ipad. Det har gjort undervisningen enklare och kanske roligare också, säger Linda Hofberg, och tillägger:

– Och så klart målsättningen att vi ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Det är nåt som alla känner till.

Agnes Mattsson och hennes skolkamrater har aldrig märkt av att Hebys skolresultat ska ha varit dåliga och de tycker att skolan har ett välförtjänt gott rykte.

Varför tror ni att Heby har ryckt upp sig så mycket på kort tid?– Det enkelt att se hur vi ligger till i olika ämnen och vad vi måste göra för att få ett A. Det sporrar nog många, säger Agnes Mattsson.

– Dessutom är lärarna väldigt peppande och uppmuntrar oss att plugga mer för ett högre betyg, säger eleven Fanny Larsson.

Vad betyder det för er att Hebys studieresultat har förbättrats så mycket?– Det gör kanske att vi får bättre självförtroende? En känsla av att vi kan och kan göra ännu bättre, svarar Ebba Handler.

"Det här är helt lärarnas förtjänst"

Att Heby närmar sig målet som en av landets bästa skolkommuner är en viktig delseger, men det finns mycket kvar att göra, menar Tomas Bergström.

– Det här har varit en stor utmaning. Från politiskt håll har vi satt upp tydliga mål och satsat på bland annat IT. Men det är helt lärarnas förtjänst att det har gått så här bra, så här fort, säger Tomas Bergström (FP), utbildningsnämndens ordförande i Heby kommun.

Han tillträdde på sin post i samma veva som SKL:s första nedslående studieresultat för Heby släpptes 2011.

– Det har hänt mycket sedan dess. Exempelvis såg skolan då ut som en datorkyrkogård. Nu har vi modern teknik och det gör stor skillnad, säger han och fortsätter:

– Den stora vinsten i det här är att fler elever går ut nian med fullständiga betyg. Det ger dem en bra start i livet och större möjlighet att kunna uppfylla sin drömmar.

Glädjande siffror till trots så är Heby kommun inte i mål än, utan först när man tillhör de bästa 25 procenten av Sveriges kommuner.

– Vi ska inte vara ett Nordkorea och bara fokusera på betyg. Våra elever måste lära sig fritt, kreativt och kritiskt tänkande, och det kan vara svårt att mäta.

Vilka utmaningar ser du för Hebys skolor i framtiden?– Pojkarna halkar efter flickorna ordentligt. Vi måste hitta undervisningssätt som passar alla elever.

Mer läsning

Annons