Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hebykvinna skötteinte sina hästar

En kvinna i Heby kommun har fått ett vitesföreläggande på 5 000 kronor av länsstyrelsen. Detta sedan missförhållanden i kvinnans hästhållningen framkommit.

Annons

Den 12 juni 2009 mottog länsstyrelsen i Uppsala län en anmälan om magra hästar på en gård i Heby kommun. Några dagar senare gjorde länsstyrelsen en kontroll på gården och denna påvisade flera brister. Två hästar, som hölls som utedjur, hade dåligt med bete och inget skydd mot väder och vind. Hästägaren påpekade dock vid kontrollen att en ligghall skulle byggas.

Vid en uppföljningskontroll i december samma år hade de två hästarna plus ytterligare en tagits in i ett stall. Stallet hade dock endast två boxar. I oktober 2010 kom sedan en ny anmälan till länssstyrelsen. Även denna gällde att hästarna var magra.

Vid en ny inspektion fanns ännu ingen tredje box och hästarna hölls som utehästar fastän två av hästarna inte var lämpliga för det.

Nu har länsstyrelsen med stöd av djurskyddslagen, och lagen om vite, beslutat att hästägaren måste se till att två av hästarna undersöks av veterinär samt att länsstyrelsen får ta del av veterinärens skriftliga bedömning.

Åtgärden skall vidtas omedelbart efter att beslutet delgivits och att punkten även är förenad med ett vite på 5 000 kronor.

Mer läsning

Annons