Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsföretag får vite – hade för grovt filter

Med anledning av de "risker för människor och djurs hälsa" som livsmedelsföretagets bristfälliga dokumentation medför krävs det på 5 000 kronor i vite för en konstaterad överträdelse av livsmedelslagstiftningen.

Annons

Livsmedelsverket ansöker nu hos förvaltningsrätten att ett livsmedelsföretag i Heby ska betala 5 000 kronor i vite.

Livsmedelsverket gjorde en inspektion i november 2017. Man krävde då att företaget skulle "vidta åtgärder för att säkerställa att allt avloppsvatten från slakthallen förbearbetas" bättre innan det leds vidare ut i vattenreningsanläggningen, samt att animaliskt material samlas in och bortforslas på ett särskilt sätt. Livsmedelsverket krävde även bättre registrering och dokumentation över bortforslingar av animaliska produkter, samt att avfall inte förvaras utomhus så att det blir tillgängligt för djur och skadedjur, eller "riskerar att bli en sanitär olägenhet".

Vid uppföljande inspektion 23 januari 2018 konstaterades att företaget inte kunde uppvisa tillräcklig dokumentation över bortforsling av animaliska biprodukter. Under kontrollen konstaterades även att företaget hade installerat avloppsfilter, men att detta var för grovt. VD:n uppger som förklaring att hen missförstått anvisningarna.

Företaget har inte yttrat sig över Livsmedelsverkets iakttagelser.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Mer läsning

Annons