Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många viteskrav mot skolor i Heby

Heby är en av de kommuner i landet som fått flest viteskrav på sig från Skolinspektionen de senaste åren.

Annons
Kommunhuset i Heby.

Det är tidningen Dagens Samhälle som undersökt hur många förelägganden med viteskrav Skolinspektionen ställer ut till skolor som inte lever upp kraven.

Antalet utdömda viten har ökat kraftigt de senaste åren. 2013 utdömdes 22 viten totalt, förra året var det 101 och hittills år rör det sig om 97 utdömda viten.

En förklaring, enligt tidningen, är att skollagen ändrades 2015 Sedan dess är skolinspektionen skyldig att kräva viten när de huttar brister som allvarligt försvårar elevernas förutsättningar att nå undervisningens mål.

Gången är att Skolinspektionen gör ett besök i skolan, om man hittar brister som måste åtgärdas kan man komma med ett så kallat föreläggande om vad som måste göras.

Läs också: Trädklättrande barn fick skäll och rymde – nu ställs skolans ansvariga till svars

Man kan också utdela ett föreläggande med vite, då måste problemen lösas inom en viss tid, annars vänder sig Skolinspektionen till förvaltningsrätten som kan döma skolans huvudman att betala vite.

Heby är en av de kommuner i landet som fått flest förelägganden mellan 2011 och 2016, sex stycken med ett totalt vitesbelopp på 600 000 kronor.

I Tidningens lista över de kommuner som fått flest viten hamnar kommunen därmed på nionde plats.

Viteskraven härstammar alla från 2015 då Skolinspektionen besökte Heby.

– Det blir uppmärksamhet i media och leder till diskussion. En tillsynsmyndighet behöver någon form av maktmedel. När Skolinspektionen lade vitesförelägganden här lyckades den ju – det hade de inte gjort vid det två tidigare inspektionerna, säger Hebys Barn- och utbildningschef Daniel Holmvin till Tidningen.

Läs också: Heby rusar upp i skolrankning

Mer läsning

Annons