Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna läggs på hög

Heby kommun ser ut att göra ett plusresultat på tio miljoner kronor i år. Men det betyder inte att kommunen kan ta på sig spenderbyxor.

Annons

-Nu ska Heby sakta men säkert bygga upp en rejäl buffert inför nästa lågkonjunktur. Det tar tid och är inte gjort under en mandatperiod, säger ekonomichefen Torbjörn Larsén.

Främst ökade statsbidrag på 13 miljoner kronor gör att prognosen visar på ett överskott på tio miljoner kronor.

– Jag är inte överraskad. Jag har anat att det skulle putta åt det hållet, fortsätter Torbjörn Larsén.

Han berättar också att det, efter flera år med minussiffror, är långt kvar innan kommunens egna kapital är återställt. Hebyborna kan knappast räkna med några stora satsningar i kommunen de närmaste åren.

Den ackumelerade skulden från krisåren 2002-2006 har nu betalats av till hälften. De 28 miljoner kronor som återstår har båda blocken som mål att betala av fram till och med 2012.

Kommunen har också en pensionsskuld till sina anställda där 20-25 miljoner kronor behöver betalas in varje år framöver.

Tillträdande kommunalrådet Marie Willén talar om en stark kostnadskontroll även framöver.

– Men det finns investeringsbehov. I Heby behöver vi bygga ut med en förskoleavdelning till, vi behöver också renovera kommunens kök och på sikt ska äldreboendena/trygghetsboendena förbättras, säger hon.

Hon menar också att det inte får glömmas bort att resultatet för 2010 blir så här pass bra mycket tack varje en skattehöjning på 50 öre som gjordes av nuvarande majoritet 2006.

Läs mer i fredagens SA

Mer läsning

Annons