Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så länge varar äktenskapen i Heby

I Heby varar äktenskapen längre än i grannkommunerna.

Annons

Sett till riket varar äktenskapen i snitt 25 år – i Västmanland 28 år och i Uppsala län 25,5 år. I Heby varar äktenskapen i snitt i 32 år, vilket är den högsta siffran bland kommunerna i både Uppsala län och i Hebys gamla län, Västmanland.

– Skilsmässor kommer relativt tidigt, ofta inom några år. I Botkyrka var det nästan fyra gånger fler personer som blev skilda under 2015, än som blev änka eller änkling, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Men det finns kommuner där äktenskapen tvärtom har blivit längre genom åren, till exempel Heby där äktenskapen varade i snitt tre år längre år 2015 jämfört med år 2000. Siffran har dock varierat från år till år – det rör sig inte om en tydlig ökning.

Att statistiken skiljer sig åt mellan kommuner kan bero på avfolkning och att medelåldern har blivit högre på vissa håll. I Heby är medelåldern 44 år, vilket är högre än snittet i Sverige (41,2).

– I kommuner som har en åldrande befolkning har äktenskapen i regel varat längre. Det är relativt få som är i början av sina äktenskap, vilket medför att andelen äktenskap som upphör till följd av dödsfall blir högre, säger Tomas Johansson, till Nyhetsbyrån Siren.

Kortast äktenskap i Uppsala län har man i Knivsta, 19,3 år. Där är också medelåldern lägre än snittet (36,5 år jämfört med 41,2). Bland alla landets kommuner står Sundbyberg i Stockholms län för de kortaste äktenskapen, 15,6 år i snitt. Längst äktenskap i riket har man i Övertorneå i Norrbotten, 42 år i snitt.

Tomas Johansson påpekar att man ska tänka på att för mindre kommuner är det få händelser som ligger till grund för statistiken.

Här kan du läsa om äktenskapens medellängd i Västmanland.

Äktenskapet snittlängd i Uppsala län

Statistiken är från år 2015

Knivsta: 19,3 år

Uppsala: 23 år

Håbo: 23,4 år

Enköping: 25,3 år

Älvkarleby: 26,8 år

Tierp: 27,3 år

Östhammar: 27,3 år

Heby: 32 år

Källa: SCB

Mer läsning

Annons