Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar till sig JO-kritik om filmning av patienter

Justitieombudsmannen kritiserar i ett beslut Akademiska sjukhuset för hur sjukhuset har agerat i samband med inspelningen av tv-serien Sjukhuset.

Annons

JO anser att gällande sekretessregler har åsidosatts.

- Det här är allvarlig kritik, som vi måste ta till oss. Det kommer att få konsekvenser för hur vi hanterar den här typen av medverkan i medierna i framtiden, säger Erik Weiman (M), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmedDelande.

Tv-serien Sjukhuset sändes under våren 2007-2009. Genom att följa ett att antal medarbetare vid Akademiska sjukhuset i deras dagliga arbete ville man ge allmänheten inblick i hur vården ser ut och intressera ungdomar för att ta arbete inom vården.

Många patienter medverkade i bild i tv-serien. Enligt avtalet med tv-bolaget måste alla personer som förekom i serien tillfrågas och ge sitt samtycke. JO anser dock att avtalet och de rutiner som har följts inte har varit tillräckliga för att säkerställa den personliga integriteten.

- När vi gick in i det här samarbetet tittade vi noga på sekretessfrågorna, men uppenbarligen anser JO att våra avtal och rutiner inte räckt. Vi kommer att analysera beslutet och dra lärdom av det om det skulle bli aktuellt med nya förfrågningar om tv-medverkan, säger Erik Weiman och fortsätter:

- Samtidigt skulle det vara olyckligt om det resulterade i att vården gör sig otillgänglig för allmänhetens insyn. Det är positivt att vi visar medborgarna vad skattepengarna går till, och det vill vi kunna göra i fortsättningen också.

Mer läsning

Annons