Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urban skildraregensinnig Salabos äventyr

Karl Fjebert Byxa var en egensinnig Salabo som i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet brann för ett ”vansinnigt” projekt. Tack vare en upphittad kartong med dagböcker och anteckningar har släkt- och hembygdsforskaren Urban Johansson kunnat återge herr Byxas djärva expeditioner i en bok.

Arkivarien Urban Johansson, uppväxt i Sala men Norrtäljebo sedan 1974, har skrivit sin andra historiska bok med anknytning till silverstaden. Boken heter ”Karl Fjebert Byxa och jakten på Sala y Gómez”.

Karl Fjebert Byxa föddes i Broddbo 1875 och flyttade 1900 till Sala. Han var vetenskapsman och upptäcksresande med stort hjärta för Sala.

Av bevarade handlingar från herr Byxa kan man få intrycket av att han utgick från att en stor del av andra länders utveckling, inom exempelvis bergnäring och gruvindustri, utgått från Sala.

Karl Fjebert Byxa hade också tankar om att kulturöverföring till andra länder utgått från den västmanländska metropolen Sala.

Karl Fjebert Byxa genomförde också ingående studier om ortsnamns utveckling och betydelse. Han gjorde bland annat flera resor utomlands för att på plats kunna studera språkliga och kulturella likheter.

Hans stora expedition skulle gå med en egengjord flotte till Sala y Gómez i Chile.

Som förberedelse till den genomförde han flera expeditioner – den första gick på flotten från Fläcksjön i Fläckebo till tyska Kiel.

Om expeditionerna och några andra händelser i herr Byxas liv kan man läsa om i Urban Johanssons bok.

Urban Johansson berättar bland annat om en hel del dramatik under resan till Sala y Gómez.

Boken är skriven med en del humor. Ett stycke i boken handlar bland annat om en journalist på Sala Allehanda, Egon Ravemo Salenius, som fann Karl Fjebert Byxa under ett träd som hade fallit.

Detta lite udda och smått komiska möte ledde sedan till en lång vänskap dem emellan. Karl Fjebert Byxa kunde därefter räkna med välvillig rapportering om hans expeditioner i lokaltidningen så länge Ravemo Salenius var anställd där.

Huvudmaterialet till det som ligger bakom arbetet med boken hittades i en kartong på en vind efter att en nära släkting till Urban Johansson hade gått bort.

– Det kommer framför-allt från det jag har gått igenom av hans dagböcker och anteckningar, säger Urban Johansson, som är en avlägsen släkting till Karl Fjebert Byxa.

Urban Johanssons intresse för släktforskning tändes när han som ung jobbade på Uppsala landsarkiv.

– Man måste sätta in alla människor i ett historiskt perspektiv. En bärande tanke jag har är att det finns inte en enda människa som inte har en intressant historia att sätta sig in i.

Individer är lite av mikrohistoria – och produkter av sin tid, menar han.

Urban Johansson går ett steg till mot vad många släktforskare gör.

– Jag vill hitta människan bakom namnet, säger han.

– Människor sätter otroliga spår efter sig i statliga, kommunala och enskilda (exempelvis föreningar och företag) arkiv.

För tre år sedan blev Urban Johansson klar med boken om sin farfar, fabrikör Carl Theodor Johansson, från Näs i Fläckebo. Boken heter ”Vild och oregerlig”.

Har du något nytt projekt på gång nu?– Ja, jag ska tillsammans med min sambo skriva byhistorik om Länna socken, där jag nu bor. Jag ska forska och gå tillbaka till 1700-talet för att bland annat beskriva hur livet tedde sig under 300 år.

En del kanske undrar hur resan till Sala y Gómez slutade – men det avslöjar vi inte här.

Herr Byxa avslutar i alla fall sina dagboksanteckningar från expeditionen med att han ska sammanställa sina dagboksanteckningar till ett mer sammanhållet vetenskapligt arbete när han är tillbaka i Sala.

Efter expeditionen blev det dock tyst om Karl Fjebert Byxa och det är osäkert vad som egentligen hände.

– Men jag är rätt säker på att han dog 1946, säger Urban Johansson.

”Karl Fjebert Byxa och jakten på Sala y Gómez” finns att köpa i bokhandeln inom kort.