Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra hjältar: Uppskattning – inte beskattning

Annons
”Ett samhälle utan civilkurage att hjälpa till tappar sin själ och vi kan inte ha en ordning där vi straffar och skapar besvär för de människor som hjälper till”, skriver Åsa Coenraads.

Sveriges skattesystem ska styras av principen att det ska vara lätt att göra rätt. I dag styrs det i stället till stora delar av avundsjuka och missunnsamhet. Det senaste och mycket tydliga exemplet på det är turerna kring förmånsbeskattningarna av alla de hjältar som frivilligt bidragit till att släcka sommarens alla skogsbränder.

Extrema och okontrollerade bränder har vi sett förut, senast i Västmanland under sensommaren 2014.

Under sommaren stod Sverige i brand. Så många okontrollerade bränder på så många olika platser i Sverige har vi aldrig tidigare skådat. Bränder under sommaren är inget ovanligt men med den extrema hetta med torka som följd har vi inte sett förut. Med så många bränder på så många olika ställen samtidigt gjorde att det ordinarie brandförsvarets resurser inte räckte till.

Extrema och okontrollerade bränder har vi sett förut, senast i Västmanland under sensommaren 2014. Erfaren­heten från Västmanland är vikten av civilkurage och frivilligorganisationernas förmåga att organisera sig snabbt och effektivt. ­Utan dem hade skadan och brandens utbredning blivit enorm och kostnaderna väldigt höga för enskilda och företag.

Med anledning av detta är det därför djupt olyckligt med rapporteringen om att alla de hjältar som avbröt semestrar och lämnade sina familjer för att bekämpa sommarens bränder först får beskedet att de ska förmånsbeskattas för tältplatser och kalla halvätna måltider sittandes på stubbar i skogen mellan rök och eld. För att i nästa skede få veta att, nej det kommer att vara skatteneutralt men det kommer att kräva en rejäl administrativ insats i efterhand.

Ett samhälle utan civil­kurage att hjälpa till tappar sin själ och vi kan inte ha en ordning där vi straffar och skapar besvär för de människor som hjälper till. Det ska vara lätt att göra rätt och det ska vara enkelt att göra en insats, framför allt under dessa extraordinära omständigheter. När Sverige är i kris vill vi hjälpas åt. Detta håller även MSB, Myndig­heten för samhällsskydd och beredskap, med om.

Skattesystemets trovärdighet är helt avgörande för att en stat ska fungera väl. Det måste vara lättförståeligt och transparent, i stället för drivet av tanken om avundsjuka som det till stora delar gör i dag. De resurser som läggs på att undkomma beskattning, men alla dess särregler och undantag producerar inga värden för vårt samhälle. Låt oss i stället se över våra skatteregler så att de kan underlätta och hjälpa människor att göra rätt. Ett skattesystem som dessutom uppmuntrar människor att arbeta mer och hjälpa till när det behövs utan onödigt krångel och byråkrati.

Människor som vill göra en insats för vårt samhälle ska uppskattas och inte beskattas!

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons