Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretagarna: Många felaktigheter, Ragnegård!

REPLIK. Det finns en rad felaktigheter i den artikel Malin Ragnegård, Kommunal Bergslagen, skrivit i Sala Allehanda 1 september. Bilden som förmedlas är att privata utförare inom vård och omsorg bortser från kvalitet för att kunna maximera sina vinster – inget kunde vara mer felaktigt. Det företag som inte levererar kvalitet, oavsett vilken bransch det verkar inom, blir inte långlivat. Vården och omsorgens medarbetare är centrala för kvaliteten. På den punkten håller jag med Malin Ragnegård. Det gör också våra medlemsföretag inom Vårdföretagarna. De vet att nöjda och friska medarbetare är avgörande för en god verksamhet.

I den omfattande undersökningen Jobbhälsobarometern går det att utläsa hur medarbetare i privat respektive kommunala och landstingsdrivna verksamheter ser på sitt arbete. Undersökningen visar tvärtemot vad Malin Ragnegård hävdar att medarbetare i privat vård och omsorg är mer nöjda med sin lön, upplever i högre grad att tiden är tillräcklig för att lösa sina uppgifter och upplever sig som friskare än kollegor i landsting och kommun.

När det gäller det förslag om vinstbegränsning inom välfärden som Malin Ragnegård hänvisar till, alltså Reepaluutredningens, är hennes beskrivning felaktig. Förslaget kommer leda till att mängder av verksamheter tvingas lägga ned. De som klarar sig kvar tvingas in i en situation som leder till onödiga inköp eller investeringar för att hålla resultatet nere. En redovisningsmässig cirkus som inte leder till högre kvalitet. Om Kommunals medlemmar även fortsättningsvis ska ha flera arbetsgivare att välja mellan bör fackförbundet sluta propagera för lagstiftning som gör verksamheters överlevnad omöjlig.

Håkan Tenelius Näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel