Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bränder släckta – räddningstjänsten har lämnat Broddbo

Artikel 36 av 47
Broddbo-branden i Sala
Visa alla artiklar

Under lördagen kunde räddningstjänsten till sist lämna Broddbo-branden – den sista av flertalet större bränder som härjat i veckan i Västmanland. Samtidigt har en kvinna häktats vid Västmanlands tingsrätt, misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo.

Annons
Såhär såg det ut då det brann i Broddbo. Foto: Niklas Hagman

Räddningstjänsten har under veckan kämpat mot flera stora skogsbränder i Västmanland. Vid 12.30 på lördagen lämnade räddningstjänsten den sista branden, den i Broddbo i Sala, och lämnade över bevakningen till markägaren. Broddbo-branden startade i tisdags och har krävt stora resurser.

– Själva räddningsinsatsen är avslutad men det kan finnas personal kvar som rullar in slang, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Sala-Heby.

Under fredagen avslutades arbetet vid bränderna i Rörbo och Helgonmossen – där markägarna har tagit över ansvaret för bevakning. Väderprognosen för lördagen i Västmanland är strålande sol, uppåt 27 grader och näst intill vindstilla. Fortfarande råder hög brandrisk på flera håll i Sverige, enligt msb.

Skulle någon av bränderna få fart på nytt har räddningstjänsten täckning för det.

– Med den bevakning vi har på samtliga ställen är vi på tå ifall det skulle ske. Förhoppningen är att det inte ska blossa upp igen, säger Magnus Skyttberg, ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Sala-Heby.

Det råder inget förbud mot att besöka de områden där det har brunnit men räddningstjänsten avråder allmänheten från att göra det, då det finns risk för att träd kan falla. Vid 13.21 på lördagen hade polisen ännu inte hävt de sista vägspärrarna i området. Sala kommun ska dessutom införa nya avspärrningar på tre ställen: en väg mot Överbo och två vägar mot Helgonmossen.

Tidigare under lördagen häktades en 37-årig kvinna som är misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo. Det finns misstankar om att fler av bränderna kan vara anlagda och polisen är därför angelägen om iakttagelser angående samtliga bränder i Västmanland och har öppnat en särskild tipstelefon för ändamålet. Tipstelefonen går att nå på telefonnummer 010-567 67 55.

Alla artiklar i
Broddbo-branden i Sala
Annons