Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4000 i orten använde rot- eller rutavdrag

Nästan 2 700 i Sala kommun och knappt 1 300 Hebybor använde sig av rot- eller rutavdrag förra året. Det är lönsamt både för husägare och hantverkarföretag.

Annons
Kalle Björkvall sågar.

– Det är ett fantastiskt system som funkar jättebra, säger Kalle Björkvall, som driver Salaföretaget Björkvalls Bygg 2000.

Rotavdraget har betytt mycket för hans firma. Omsättningen har tredubblats sedan rotavdraget infördes och personalstyrkan har dubblerats från två till fyra man.

– Rotavdraget ger oss småföretagare massor av jobb. Många enmansföretag har på det viset anställt både en och flera hantverkare, fortsätter Kalle Björkvall.

Han har varit sin egen i tio år. Till en början arbetade han ensam i företaget men i dag består det alltså av fyra snickare.

– Rotavdraget är bra för oss men framför allt för kunden. Att få dra av upp till 50 000 kronor årligen är inte illa. Hur lång tid tar det inte för en vanlig Svensson att tjäna in de pengarna? Det rör sig om månader, menar Kalle Björkvall.

Han tycker också att det är bra för fastighetsbeståndet, men framför allt att mycket svartjobb försvunnit.

– Innan rotbidraget blev verklighet hörde man ofta folk som ville att jag skulle komma och jobba åt dem på sidan om. Något sådant hör jag aldrig i dag och det känns jätteskönt.

På Heby städ och flytt har man märkt av fler städningar i samband med flytt.

– Rutavdraget har medfört mycket positivt. Allt fler väljer att anlita oss inte bara för flytten utan även för städningen efteråt. Men även hemstädningen har ökat, säger företagets driftschef Cristoffer Nollén.

Läs mer i måndagens SA

Mer läsning

Annons