Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans-sjukvårdens historia

Annons
Intresserade åskådare lyssnar på Björn Ahlstedt. Bild: Inga-Lill Holm.

Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia, MSW, bjöd på en föreläsning om ambulanssjukvårdens historia den 21 september. Föreläsningen ägde rum i samlingssalen på Sala Närsjukhus.

”Ambulanssjukvårdens utveckling från transportverksamhet till mobila intensivvårdsenheter” var rubriken på föreläsningen.

Det var ambulansöverläkare Björn Ahlstedt och ambulanssjuksköterska Lars Eriksson som föreläste. Vi imponerades av den fantastiska utveckling som skett inom ambulanssjukvårdens område med direktkontakt med hjärtintensiven och möjlighet till akutinsatser redan i ambulansen. All personal har en gedigen utbildning inte minst i agerandet på en olycksplats där alla känner till sina respektive arbetsuppgifter och vem som för befälet.

Efter föreläsning och kaffe blev det studiebesök, först på den gamla nedslitna ambulansstationen och sedan på den nya som nyligen invigdes. Man förstår att personalen var glada och tacksamma över att få flytta in i så fina och ändamålsenliga lokaler. Där fick vi också en genomgång av utrustningen i ambulansen.

MSW, som är en ideell förening med säte i Västerås arbetar med att ta till vara sjukvårdens historia i Västmanland bland annat genom att anordna sex stycken föreläsningar om året. Sedan sex år tillbaka finns även en arbetsgrupp i Sala.

Inga-Lill Holm

Lars Eriksson demonstrerar utrustningen i ambulansen. Bild: Inga-Lill Holm

Mer läsning

Annons