Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ämnesövergripande arbete på Kungsängsgymnasiet

Annons
Alla elever visade prov på ett mycket gott humör trots snöstorm på Skansen. Bild: Carina Ek.

Eleverna i årskurs 1 på Kungsängsgymnasiets naturvetenskapliga program har under några veckor i slutet på höstterminen arbetat med ett ämnesövergripande tema som handlar om djur och ekologi. Momentet är ett samarbete mellan biologi, naturkunskap, svenska och engelska.

Studierna inleddes med en resa till Stockholm den 9:e november. Där besöktes Naturhistoriska riksmuseet och den mycket intressanta utställningen Natur i Sverige, där fick eleverna tillfälle att söka fakta om olika svenska djur och deras ekosystem. På eftermiddagen stod guidad visning på Skansen på schemat. Gruppen fick en intressant och givande föreläsning, där både elever och medföljande lärare lärde sig mycket nytt, om vilda djur såsom älg, björn, varg, lo, järv och räv. Eleverna fick även tillfälle att studera horn, päls och spår från olika svenska djur. Visningen avslutades med rundvandring bland djuren där gruppen visade sig enormt tapper eftersom årets värsta snöoväder just då passade på att dra in över Stockholm. Samtliga elever och lärare var dock överens om att studieresan var mycket lärorik och en perfekt start på de följande studierna.

Syftet med temaarbetet var dels att eleverna genom att studera ett svenskt däggdjur skulle utöka sitt ekologiska kunnande och dels att träna på att skriva en vetenskaplig rapport med inledande sammanfattning på engelska. Arbetet skulle sedan presenteras inför hela gruppen med hjälp av ett bildspel i datorn. Förutom detta ville vi även lära eleverna hur man kan presentera sitt arbete i form av ett webmagasin. Som extraresurser i denna utbildning har vi haft ovärderlig hjälp av två lärarstudenter från Uppsala universitet, Stefan Toresson och Bengt Jonsson. Så här säger dessa om arbetssättet:

”Vi tror starkt på ämnesintegration där man använder sig av språkliga, ämnes-, bild- och IT-kunskaper. Vår del i det här har blivit att bidra med både tankar runt bild och den mer tekniska IT-delen. Vi har visat på ett nytt sätt att presentera, pratat i termer som kanske hör hemma på en redaktion och hjälpt eleverna med de verktyg som behövs i Word – ett program som alla tror sig kunna men som har extremt mycket mer att erbjuda.

En allt större del av skolan har blivit att göra arbete på riktigt. Vi vill inte att elevens ansträngning ska stanna i skolan utan läsas även av andra. Vi tror att offentliggörandet har en motiverande effekt på eleverna och får dem att anstränga sig extra – och i det långa loppet få ett material de är stolta över att presentera. Det finns många extra kunskaper som ryms i det här arbetssättet. Vi ”tvingar” eleverna till diskussioner om lag och rätt (främst upphovsrätt), ett tänk inom gränserna av layout, samarbetsmetoder och annat som inte är direkt kopplat till något ämne.”

Vi tre lärare som varit involverade i detta projekt är väldigt stolta över elevernas stora engagemang. Vi vill passa på att tala om att vi blev imponerade över såväl muntliga som skriftliga presentationer!

Carina Ek, Birgitta Kristoffersson-Ryner och Richard Molin

Vår fantastiska guide på Skansen, Leif Wiksell, visar horn. Bild: Carina Ek.
Ett lodjur på Skansen. Bild: Carina Ek.
Eleverna i NV och DNV hade både kul och lärde sig mycket på Naturhistoriska Riksmuseet. Bild: Carina Ek.
Elever i NV10 och DNV 10 arbetar med sina webmagasin. Bild: Anders Åslund.

Mer läsning

Annons