Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets USA-stipendiater

Lars Alenius, lärare på Ekebyskolan, Sala, skickar varje år fyra stipendiater i årskurs 9, till Mamuee Valley Country Day School i Toledo, Ohio, USA. Vi som i år fick chansen till denna resa var Fanny Jernstedt, Ebba Börjesson, Sandra Lundgren och Therese Ehn.

Annons
Bilden är tagen inför skoldansen på Mamuee Valley. Från vänster: Mckenzie Smith, Ashley Schoen, Sandra Lundgren, Maggie Fixler, Fanny Jernstedt,Therese Ehn och Ebba Börjesson. Bild: Privat.

Äventyret började tidigt på morgonen lördagen den 26 februari, då vår resa mot två veckor i USA började på Arlanda flygplats. Flygresan dit gick utan problem. Vi mellanlandade i Frankfurt, där vi väntade i sex timmar, och när vi väl var i USA var vi alla trötta och utmattade efter en 22 timmars lång resa. Vi landade i Detroit, och efter att vi gått genom de sista säkerhetskontrollerna, stod våra värdfamiljer glada och förväntansfulla och väntade på att få ta emot oss.

När vi kommit hem till våra värdfamiljer, och träffat dem, väntade en basketmatch för skolans lag på hemmaplan. Det var precis som i filmerna och man kastades direkt in i den Amerikanska kulturen, säger Ebba och Fanny instämmer.

Den första veckan var planerad med shopping i de stora galleriorna, ett besök på museet Rock and Roll Hall of Fame, och Mamuee Valleys årliga Winterdance. Winterdance var en av deras vanliga skoldanser, och var ungefär som ett disco. Detta var något vi tyckte var roligt och intressant, eftersom vi inte har danser i skolan på samma sätt i Sverige. Detta var en självklarhet för dem, och de var väldigt förvånade över att vi inte hade några.

Vi trivdes alla jättebra, och ville inte tänka på hemresan som väntade om en vecka.

Andra veckan hade Mrs. Koelsch, ansvarig för oss under vår vistelse, planerat in ett besök på Toledo Museum of Art, där vi fick en privatguidad tur av Fannys värdpappa Mr. Fixler som arbetade på muséet. Vi fick en intressant rundtur, då vi även fick se platser som inte var öppnade för allmänheten än. Även denna vecka fylldes dessutom såklart med besök på glasscaféer och gallerior.

Skolan hade under en tid arbetat med en skolpjäs, kallad the dining room, som hade premiär i skolans aula vår sista kväll i USA. Therese engagerade sig i pjäsen under hela vistelsen, och hon säger - Det var helt otroligt att se pjäsen på fredagen, och veta att jag varit med och gjort den så bra som den var.

Under vår tid i Toledo, gick vi hela tiden i skolan. Redan efter första dagen fick vi välja vilka lektioner vi var intresserade av att besöka, däribland självklart engelska, och ett personligt schema sattes ihop till var och en av oss. Vi valde bland annat bild, biologi, geometri och världshistoria.

När det var dags att återvända till flygplatsen och göra sig redo för hemresan, blev det en hel del farväl. Vi vill gärna hålla kontakten med familjerna i framtiden, men trots det gick vi efter avskedet utan vetskap om vi någonsin skulle få träffa våra värdfamiljer och nya vänner igen. När vi passerade säkerhetskontrollerna, och inte längre såg dem, började vi alla att gråta, men samtidigt skratta åt situationen. Vi hade gärna spenderat mer tid här.

Vi hoppas även på att våra värdsyskon vill komma och hälsa på oss någon gång, och kanske få chansen att uppleva samma äventyr som vi har gjort.

Vi lärde oss väldigt mycket, och upptäckte bland annat att de amerikanska ungdomarna har högre krav och disciplin på sig själva, än vad vi är vana vid i Sverige. Deras föräldrar hade ganska höga förväntningar på sina barn, och det var många timmars läxläsning varje dag. Därutöver skulle man dessutom hinna med saker som sporter, skolpjäser och kanske bara umgås med sina vänner och familjen. Men mycket av detta förenklades, då de flesta av eleverna som var över 16 år hade körkort och egen bil.

Vi märkte även av en gästvänlighet vi knappt har varit med om förut. Direkt när vi talade om att vi var från Sverige, blev de väldigt nyfikna och började ställa frågor. De visste inte så mycket om Sverige, mer än att IKEA, H och köttbullar kommer härifrån.

Vi är alla överens om att detta har varit några av de bästa veckorna i våra liv, och vi skulle göra om det om det var möjligt. Så om du får chansen, tycker vi att du ska ta den!

Tack till Lars Alenius, som ordnade hela resan åt oss. Tack även till Rotary som sponsrade vår resa.

Insänt av Fanny Jernstedt och Ebba Börjesson

Mer läsning

Annons