Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravning vid stugan inte omöjligt

Ville farmor ha begravningen i kyrkan eller hemma? Och ska hon verkligen kremeras? Frågeställningarna kan bli många och jobbiga för de anhöriga om inte den avlidne före sin död skrivit ner sina önskemål.

Annons
Anna Sjöström på Fonus delar ut 20 Vita arkiv i månaden till personer som har önskemål om sin begravning. Foto: Terese Ahlin

När en närstående går bort så är det många praktiska detaljer som skall ordnas mitt i sorgarbetet. Men genom att den avlidne innan den gick bort skrivit ner sin sista vilja kan många annars svåra ställningstaganden för de anhöriga lösa sig genom den bortgångnes önskemål.

–Att fylla i det vi kallar Vita arkivet innebär bara fördelar. Inte minst då dagens olika typer av familjebildningar annars kan göra att lätt det uppstår konflikter om hur den avlidne skall begravas. Men önskemålen är inte juridiskt bindande utan endast en vägledning, säger Anna Sjöström, kontorsansvarig på Fonus begravningsbyrå i Sala.

I formuläret, som har olika namn beroende på begravningsentreprenör, kan man lämna önskemål om vilken typ av begravning man vill ha och om det skall vara kremering eller jordbegravning. Det går också att skriva ner alltifrån begravningsmusik, var minnesstunden skall hållas, till färg på kistan och om man vill begravas i något favoritplagg.

– Det är inte alls ovanligt att folk vid borgerliga begravningar vill ha den i hemmet eller vid sommarstugan. Vill man att askan skall spridas i skogen eller i en sjö krävs dock tillstånd från länsstyrelsen, berättar Anna Sjöström.

Vita arkivet finns att hämta på begravningsbyrån eller på nätet. När man fyllt i det är det dock viktigt att det förvaras så dina anhöriga kan ta del av det.

–Jag delar nog ut 20 Vita arkiv varje månad. Folk i alla åldrar hämtar formuläret. Det kanske finns både gemensamma barn och särkullsbarn som en gång kan ha olika viljor om hur deras föräldrar skall begravas.

Vita arkivet tar också upp frågeställningen om man vill donera sina organ och vilka försäkringar man har.

–Så det är också jättebra att veta för de anhöriga, påpekar Anna Sjöström.

Den som inte vill ha formuläret liggandes hemma kan lämna detta till begravningsbyrån.

–Då skickar vi detta till Falköping. Där förvaras det i ett brandsäkert rum tills det en gång i tiden är dags att ta fram det igen, säger Anna Sjöström.

Mer läsning

Annons