Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver jag en ny spruta?

Ny säsong, ny influensa. Eller?

Annons
Jan Smedjegård. Foto: Jonas Bilberg

Smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård rätar ut frågetecken efter larm om att en ny säsongsinfluensa sveper över landet och att svininfluensan skördat ett nytt offer.

Vem ska vaccinera sig i år igen?- De som tillhör riskgrupperna och ålderspensionärer ska vaccinera sig.

- Den som är gravid nu, men som vaccinerade sig i fjol behöver inte ta någon ny spruta. Tog man däremot inte någon i fjol ska man ta en ny.

Är det samma vaccin man får i år?- Det är ett nytt. Det ger mindre biverkningar, innehåller inte konsververingsmedel eller tilläggsämnen för att förstärka immunförsvaret.

Vad var det vi som vaccinerade oss i fjol fick i oss egentligen?

- Det vaccinet var ett skyddsmässigt effektivare vaccin än det vanliga säsongsvaccinet. Det har visat sig att 80-95 procent av de vaccinerade slapp influensan.

Men varför används det inte igen?- Anledningen till att vi inte rekommenderar att ALLA ska vaccinera sig är att så många tog vaccinet i fjol. En tredjedel av svenskarna har antingen inte haft influensan eller vaccinerat sig. Då är det inte rimligt att trycka på knappen allmän vaccination.

Vad ska hända med de vaccindoser som är över från i fjol?

- Det har inte fattats några beslut om det. Vi har ett antal tusen doser som förvaras på Centrallasarettets apotek. Resten av doserna finns på ett centralt lager. Vaccinet håller sig 24 månader från tillverkningsdatum.

Hur tänker du så här efteråt om alla doser vaccin som ligger oanvända?

- När man ser på de beslut som fattades ser jag på det ungefär som på en villaförsäkring eller en bilförsäkring. Du ångrar inte att du tecknade försäkringen när du fått inbrott i din bostad eller krockat med bilen. Det var en viss kostnad, men den var rimlig.

- Några större mängder av gamla vaccinet kommer inte att användas i år. Det ges enbart till personer som har nedsatt immunförsvar.

Hur länge kan man känna sig säker på att ha skydd efter vaccinationen i fjol då?

- Skyddseffekten klingar ju av med tiden, det gör den. Vill man vara absolut säker på att vara skyddad mot influensa kan man ta en ny spruta i år, även om man inte tillhör någon riskgrupp eller är ålderspensionär.

Vad skyddar årets influensavaccin mot?- Den skyddar mot tre sorters influensa, varav svininfluensan är en.

- Sedan ska man ju veta att en i grunden frisk person klarar en influensa. Det är jobbigt, men man grejar det.

Mer läsning

Annons