Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommor och favoritsakergör kistdekorationen personlig

”Våga vara personlig när du väljer kistdekoration”. Det rådet ger Karin Davidsson på Blomsterverkstan i Sala.

Annons
Karin Davidsson med röda rosor som är allra populärast när folk skall välja kistdekoration. Foto: Mikael Stenkvist

Sedan urminnes tider har våra döda hedrats med blommor vid begravningar. Men att som anhörig veta vilka blommor man skall välja till en kistdekoration, om inte den avlidne själv sagt eller skrivit ner sitt önskemål, är inte alltid så lätt.

–En kistdekoration kan bestå av alltifrån en enda ros till hur påkostade dekorationer som helst. Förr var det vanligast att man beställde en begravningskrans då denna är en symbol för evigt liv. Men kransar är inte så vanligt längre, säger Karin Davidsson, florist på Blomsterverkstan.

Rådet hon ger den som är osäker är att man skall våga välja blommor som återspeglar den avlidnes personlighet.

– När kunder kommer till oss för att beställa en kistdekoration, och inte vet vad de skall välja, försöker vi ta reda på vad den avlidne tyckte om för blommor eller färger, säger Karin Davidsson.

Hon konstaterar att röda rosor är allra populärast vid begravningar men att det inte finns några som helst regler för hur en kistdekoration skall se ut. Det är bara fantasin och möjligen plånboken som sätter stopp för det.

– Om den avlidne hade en favoritskog är det helt okej att ta med något från den som vi sätter tillsammans med blommorna. Det är heller inget som hindrar att man sätter en favoritsak i kistdekorationen. Det kan till exempel vara en golfklubba som den avlidne hade med sig på golfbanan, säger Karin Davidsson.

Väljer man att vid begravningen använda sig av kyrkans bårtäcke får dock ingen kistdekoration finnas på själva kistan. Vatten och annat spill kan nämligen förstöra det dyrbara hantverket.

Mer läsning

Annons