Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagliga kvitton saknades när kassan bokfördes

Sala. När styrelseordföranden för Hela Människan i Sala-Heby, Roger Asp, i november förra året tog ut en z-rapport för Sala secondhandverksamhet fick han en smärre chock. Dagskassan uppgick till hela 162 306 kronor och hade inte slagits ut på månader.

Annons

Sala. När styrelseordföranden för Hela Människan i Sala-Heby, Roger Asp, i november förra året tog ut en z-rapport för Sala secondhandverksamhet fick han en smärre chock. Dagskassan uppgick till hela 162 306 kronor och hade inte slagits ut på månader.

Som SA nyligen berättade har en Salakvinna möjlighet att bli frikänd från grov förskingring sedan fortsatt ekonomiska missförhållanden på Hela Människan avslöjats efter att den dömda fått sluta sin tjänst.

Den 23 september i år skulle egentligen hovrättsförhandlingen mot kvinnan ha ägt rum. Men två dagar innan, den 21 september, kom ett samtal till kvinnans offentliga försvarare, Lars Jähresten. Det samtalet kan nu vara avgörande för Salakvinnans framtid.

–  Efter att den kvinnliga kassören polisanmäldes våren 2008 tog styrelsen för Hela Människan i Sala-Heby ett beslut om att skärpa kassarutinerna och ställa högre krav på den ekonomiska redovisningen. Beslutet togs för att undvika att det som hänt skulle upprepas, säger styrelseordförande Roger Asp.

Men trots det fortsatte slarvet med ekonomin.

– Den dåvarande verksamhetsledaren i Sala ansåg inte att dagskassan behövde slås ut vid dagens slut. Och det trots att vissa ur personalen, som har stor kassaerfarenhet, ifrågasatte detta och påpekade att det var fel, säger Roger Asp.

Han förklarar att en ny kassaapparat köptes in till secondhandverksamheterna i Sala den 17 juli 2008 i och med att kassareglerna skärpts.

– Kassarutinerna fungerade efter det ganska bra i Heby. När jag däremot i november 2009 slog ut en z-rapport i Sala fick jag ut ett kvitto som visade häpnadsväckande 162 306 kronor. Det visade att dagskassan inte slagits ut på flera månader och att det därmed saknats dagliga kvitton när dagskassan bokfördes, förklarar Roger Asp.

Vad tänkte du när du fick se rapporten?

–Jag tänkte att det är något som inte stämmer och att den ansvarige för verksamheten inte hade brytt sig om den naturligaste kontrollfunktionen av alla för att ha en fungerande ekonomi.

– Jag mindes också vad personalen berättat om kassarutinerna och hur de gång på gång under åren sagt att det inte var möjligt att deras kollega stulit pengar.

Fram tills att Roger Asp stod med z-rapporten i handen hade de 94  066 kronorna, som kvinnan skulle ha förskingrat under åren 2006 och 2007, endast varit ett försäkringsärende. Först när domen vunnit laga kraft skulle försäkringsbolaget betala ut en summa som motsvarande de försvunna pengarna.

– Men nu åkte jag hem och läste igenom domen på nytt med nya ögon. När jag var klar tog jag kontakt med den dömda kvinnans försvarare, säger Roger Asp.

Vem skötte bokföringen efter den anmälda Salakvinnan.

– Det kom en duktig kille men han jobbade bara några månader. Ingen vet var han tog vägen. Förklaringen styrelsen fick av verksamhetsledarna, när vi frågade efter honom, var att mannen mådde dåligt och skulle ha börjat dricka alkohol igen. Sedan dess har en kvinna vid Hela Människan i Heby skött samtlig bokföring.

Vet ni om det saknas några pengar av de 162 306 kronor som z-rapporten i dagskassan visade?

–Nej, vi vet inte om alla pengar har redovisats eller inte.

Mer läsning

Annons