Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är en sorglig historia”

När brevet från Salapersonalen skrevs väckte detta starka reaktioner både hos styrelsen och hos huvudmännen.

Annons

– Jag är inte glad över det som hänt. Det här är en sorglig historia, säger pingstpastor Hanke Joneklav som satt i styrelsen sommaren 2009 och vars församling är en av huvudmännen för Hela Människan.

Hanke Joneklav påpekar att han tog kritiken i brevet på största allvar och att verksamhetsledarna hade en stor del i det som hänt, men att de inte kan lastas för allt som varit.

–När brevet kom till styrelsens kännedom var vår ambition att vända på alla stenar. Fast för att detta skulle kunna ske krävdes det att det fanns en dialog mellan parterna. Men känslorna hos personalen och verksamhetsledarna var så sårade att det inte gick att hitta några lösningar, säger Hanke Joneklav.

Hade ni fått några signaler innan brevet om att personalen mådde dåligt i Sala?–Nej, fanns ett stort förtroende för verksamhetsledarna. Vi hade bara fått positiva rapporter om verksamheten från dem till styrelsen, säger Hanke Joneklav.

Marcus Åstrand, som är kyrkoherde i Västerlövsta församling, var en av flera styrelseledamöter som valde att lämna sin post efter att styrelsen fått kännedom om brevet.

–I min värld är det en självklarhet att en sittande styrelse måste sköta saker och ting på ett bra sätt om det framkommer allvarliga anklagelser som i det här fallet. Bland annat måste verksamhetsledarna ha styrelsens stöd tills allting är utrett. Men nu gick ordförande förbi verksamhetsledaren Arne Persson och pratade inte med honom alls. I stället hoppade han över ett led och pratade endast med personalen, säger Marcus Åstrand.

Han är även kritisk till att styrelseordföranden Roger Asp hoppade in som tillförordnad verksamhetsledare i Sala-Heby efter att paret Persson lämnat sina tjänster.

– Det är som om vår kyrkonämndsordförande skulle bli tillfällig kyrkoherde om jag lämnade min tjänst, säger Marcus Åstrand.

Vad hade du för uppfattning om paret Persson som verksamhetsledare?– Jag ansåg att de gjorde ett bra jobb.

Agne Furingsten är pastor vid Sala missionsförsamling sedan sommaren 2009. Han säger att han läst brevet som huvudmannarepresentant och att han reagerade på innehållet.

– Jag har inget perspektiv bakåt i tiden. Men verksamheten skall ha brustit länge. Och om det som står i brevet om brist på sekretess och annat är sant, är det inte acceptabelt. Man skall ha respekt för personers integritet, säger Agne Furingsten.

Han påpekar vidare att styrelsen för Hela Människan har ett oerhört stort ansvar för att verksamheten fyller sin funktion.

– Men vad jag har förstått började det hända något först när styrelsen fick en ny ordförande, säger han.

Mer läsning

Annons