Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det saknades både pengar och kvitton”

SA har sökt rätt på den försvunne kassören som skötte bokföringen vid Hela Människan efter att företrädaren polisanmälts. ”Jag ville sköta bokföringen korrekt men blev motarbetad från första stund”, säger 45-årige Enköpingsbon Kenth Jonsson.

Annons
Fick nog. Återfunna kassören Kenth Jonsson fick nog av att bli motarbetad av Arne Persson och Eva Dahlén Persson.

När SA får kontakt med Kenth Jonsson är det ett resultat av flera dagars letande då både telefon och adressuppgifter på honom saknas. När jag frågar om det stämmer att anledningen till att han slutade på Hela Människan var att han börjat dricka igen, utbrister han förvånat:

– Va fan säger du? Jag har aldrig haft missbruksproblem i hela mitt liv, vare sig när det gäller alkohol eller narkotika. Det är ju rent förtal. Sanningen är att jag inte orkade vara kvar eftersom jag blev motarbetad av verksamhetsledarna, säger han.

Kenth Jonsson, som har ett förflutet bland annat som butikschef, säljare och ekonomisk assistent, började på Hela Människan i mars 2008 sedan han bränt ut sig på sina tidigare arbeten.

– När jag började på kontoret inne i Sala fanns det ett styrelsebeslut på att ekonomin skulle struktureras upp efter att min företrädare polisanmälts. Min ambition var därför att gå igenom alla papper och se till att det fanns kvitton på precis allt. Det fanns ju personal, pengar och saker, så jag ville sköta ekonomin som på ett företag, säger han.

Till en början fick han höra av verksamhetsledarna Arne Persson och Eva Dahlén Persson hur duktig han var.

– Men när jag hade anmärkningar på konteringar och ifrågasatte varför det inte fanns kvitton på dagskassan, bensinräkningarna och annat, fick jag höra att jag tog jobbet på alldeles för blodigt allvar. Det var inte ”skarpt läge” eftersom föreningen inte behövde redovisa moms, sade Eva Dahlén Persson.

Han fortsätter:

– Min företrädare måste ha haft ett helvete att hålla rätt på ekonomin. Det saknades ju både pengar och kvitton, säger Kenth Jonsson.

Innan han började sitt jobb hade han fått veta att ekonomin på Hela Människan inte skulle kräva mer än en halvtid. Den andra halvan av sin tjänst skulle Kenth Jonsson därför ägna åt att Missionskyrkans bokföring.

– Men när jag började skulle en kvinna plötsligt hjälpa mig med bokföringen på halvtid, vilket ju innebar att det var ett heltidsjobb, säger Kenth Jonsson.

Han berättar att verksamhetsledarna för Sala och Heby tog pengar direkt ur dagskassan som skulle användas till investeringar och att det därför var stört omöjligt för honom att göra ett bra jobb.

– Bland annat skulle de köpa in en ny skrivare. Den fick jag kvitto på, men någon skrivare på kontoret såg jag aldrig. Den stod hemma hos paret Persson fick jag veta sedan jag frågat efter den. De skulle använda skrivaren vid jobb hemifrån, säger Kenth Jonsson.

När personalen behövde köpa något var det däremot knepigt att få loss kontanter.

– Jag ville köpa in ett brandsäkert kassaskåp att förvara bokföringsfilerna i, men det fick jag inte.

–  Och eftersom kassaapparaten i Sala inte fungerade ville jag också köpa in ett nytt kassaregister. Det fick jag, till slut. Men de medföljande dubbla kvittorullarna ville inte verksamhetsledarna att vi skulle använda. De ansåg att personalen inte hade kapaciteten att lära sig kassaregistret, så det skulle ändå inte stämma om vi kontrollerade intäkterna mot kassan. Först efter diskussioner fick jag tillåtelse att lära upp personalen hur man satte i rullarna, säger Kenth Jonsson.

Reagerade du på annat också?– Ja, jag reagerade starkt när jag blev tillsagd att jag inte skulle dra av på lönen om en anställd var sjuk. I stället skulle full lön utgå och tiden personen varit hemma skulle jobbas igen senare. Anledningen var att verksamheten annars förlorade bidrag från arbetsförmedlingen och försäkringskassan. En indrivning till kronofogden skulle inte heller dras från en persons lön eftersom denna jobbat så bra.

Hur ser du tillbaka på din tid hos Hela människan?– Det var en lek med trasiga människor. Hade jag orkat hade jag berättat redan när jag slutade i augusti 2008. Det är bedrövligt att de här människorna duperat arbetsförmedlingen, försäkringskassan och andra myndigheter och att de fått starta en ny liknande verksamhet i Heby kommun.

Mer läsning

Annons