Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra riksvägen över Gröna gången

Sala fick efter decenniers diskussioner riksvägen dragen förbi staden. Men på 1950-talet var det aktuellt att dra den rakt över Gröna gången.

Annons
Bild: Bo Svärd.

Många olika sträckningar har varit aktuella genom åren. Men det värsta alternativet blev aldrig av, men det var nära. En generalplan beslöt att dra den rakt över Gröna gången.

Fornminnesföreningen skrev 1958: Salabygdens fornminnesförening tillåter sig i dessa frågor att appellera till Sala stads kulturnämnd, Sala naturskyddsförening, Sala turistförening med flera att beakta, vad som här bör göras, innan det är för sent.

Så hur såg då den tilltänkta sträckningen ut 1958 av riksvägen genom Sala?

Tanken var att dra en ny sträckning mellan Sala och Broddbo. Vägen skulle gå på södra sidan av Långforsen och rakt igenom Silvköparen…

Vägförvaltningens generalplan var att riksvägen skulle ledas först över Västermalm och sedan rakt över Åkrajorden, området var inte bebyggt vid den här tiden. Den skulle ansluta till den gamla vägen vid Broddbo.

När den passerat Västermalm och kommit ut på Åkragärdet skulle den vika av åt väster över Dalhem och upp mot Ekebyäng.

Därifrån skulle den sedan fortsätta till Silvköparen och byggas rakt igern Silvköparen och korsa sjön cirka 300 meter ovanför badplatsen med en vägbank rakt genom sjön.

Man kan ju undra hur det skulle ha sett ut. Med en riksväg rakt över Gröna gången, snudda Långforsen och fortsätta längs sjöns södra del över Ekebyäng? Och en massa bilar rakt över Silvköparen?

Som tur var hjälpte Fornminnesföreningens agerande. Drätselkammaren satte sig emot Vägförvaltningen. Man föreslog att vägen skulle dras ännu längre bort och lämna Silvköparens vattenspegel orörd.

Vägförvaltningen lyssnade på Salas förtroendemän och började skissa på ytterligare ett förslag. Men det skulle ta nästan 50 år till innan man kom på att riksvägen måste gå utanför Sala.

Jan-Erik Eriksson

Mer läsning

Annons