Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 13 år ska skylten ner

En affärsidkare i Sala hotas av åtal om inte en reklamskylt, som suttit på samma plats i 13 år, plockas ner.

Annons
Här är skylten det handlar om

Reklamskylten är placerad på den gamla begravningsplatsen och fornlämningen vid infarten till gruvan från Västeråsvägen. Länsstyrelsen kräver nu att skylten efter 13 år ska plockas ner senast 28 januari.

– Den här skylten gör ingen skada. Däremot har gruvan fått bygglov här för två grushögar med belysning. Det står också en telefonstolpe på platsen, säger Elisabeth Jernberg som är en av delägarna till Silvergruvans Antik Kuriosa.

Hon ser platsen mest som en gräsåker.

– Det är inte speciellt många som ser det här som en begravningsplats. Resterna efter Fasta fornlämningar är skyddade enligt lagen om kulturminnen. Där står det att det är förbjudet att göra ingrepp som kan skada en fast fornlämning.

– Ett ingrepp kräver tillstånd och någon ansökan om ett sådant har vi inte fått från företagets ägare, säger Anna Onsten-Molander, antikvarie på länsstyrelsen.

Tillstånd måste också sökas hos markägaren, Sala församling.

Länsstyrelsen uppmanar därför företaget att ta bor skylten. Eventuella fästanordningar som är nergrävda i marken får inte avlägsnas då det kan göra ytterligare skador på fornlämningen. Ett ingrepp i en fornlämning kan vara straffbart som forminnesbrott.

– Om företagaren inte tar ner skylten, eller söker om uppskov för att göra det, måste vi anmäla ärendet till åtal även om det inte är något vi föredrar, säger Anna Onsten-Molander.

Elisabeth Jernberg hoppas nu få uppskov för att sedan ansökan om tillstånd att få sätta upp skylten på andra sidan Västeråsvägen. Elisabeth Jernberg tycker att verksamheterna i gruvan överlag skyltas för dåligt.

– Syns man inte så finns man inte. Det är inte konstigt att en rad verksamheter  tvingats slå igen. För vår del är skylten vid vägen mycket viktig.

Läs mer i onsdagens SA.

.

Mer läsning

Annons