Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värdig sista resa till graven

Försiktigt lägger begravningsentreprenör Bo-Göran Löwén ner den avlidne i kistan. Sedan bäddar han varsamt om kroppen innan kistlocket läggs på. Den sista resan mot den eviga vilan har precis börjat.

Annons
Foto: Terese Ahlin

Alla människor har inte bara rätt till ett värdigt liv, utan också till ett värdigt avslut. Men hur en avliden hanteras och förvaras är en del i begravningsprocessen som de anhöriga inte ser.

SA följde därför med en begravningsentreprenör under ett arbetspass.

Salabon Bo-Göran Löwén bedriver begravningsbyråer i Heby, Skultuna och Västerås. Han kör även ut avlidna Salabor till begravningar då han har ett avtal med Sala-Norrby-Möklintas kyrkliga samfällighet.

– Det är viktigt att varje avliden får ett så värdigt och personligt avslut som möjligt. Dör man på sjukhus lägger sjukvården den avlidne i sjukhusets kylrum och därifrån tar begravningsbyrån över. Dör däremot en person i hemmet kan begravningsbyrån hämta den avlidne direkt sedan en läkare konstaterat dödsfallet, förklarar Bo-Göran Löwén.

Med 26 års erfarenhet av yrket tar han inte längre jobbet med sig hem i tankarna. Men det finns gånger då det är tungt att vara begravningsentreprenör.

–Det är hårt när man skall ta hand om en avliden, inte minst en yngre person, och de anhöriga är jätteledsna. Då känns det som man tar ifrån dem det käraste de har, säger Bo-Göran Löwén.

Avlidna från Heby kommun, som inte avlidit på sjukhus, förs till Enköpings lasarett eller Akademiska sjukhuset. Avlidna från Sala kommun förs till ett kylrum som finns i en utbyggnad vid Sala lasarett. När sedan en svepning skett, och den avlidne ligger i sin kista, förvaras denna i Stillhetens kapells bisättningsrum i Sala eller vid det bisättningsrum som finns vid Västerlövsta kyrka.

Just den här dagen går dock färden till bårhuset vid Centrallasarettet i Västerås. En avliden person skall svepas inför en förestående begravning.

Kistan väger en hel del när vi bär in den i svepningsrummet, som ligger i kapellet intill obduktion och sjukhusets kylrum.

Bo-Göran Löwén borrar ur några skruvar och tar bort kistlocket. I kistans bädd finns kudde, täcke och lakan. Ovanpå ligger även en svepningsdräkt som helt går i vitt.

– Svepningsdräkten är ett skjortbröst som begravnings-

entreprenören klär den avlidne i om det inte finns några önskemål att personen skall bära sina egna kläder, förklarar han.

När kistan är klar öppnar han kylrummet och tar ut den avlidne. Obduktionstekniker Lars Eklund kommer snabbt till undsättning och hjälper varsamt till att lyfta ner den avlidne i kistan. När kroppen är på plats utför Bo-Göran Löwén själva svepningen. Han sträcker ut lakanet och bäddar omsorgsfullt ner den döde under täcket. Innan kistlocket läggs på tar han den avlidnes händer och lägger dem ovanpå täcket i en neutral position. Därefter skriver han i en bok vilken person som begravningsbyrån hämtat och vem som utfört hämtningen.

Medan kistlocket skruvas på får SA titta hur det ser ut inne i sjukhusets obduktionssal.

–I tv-deckare förvaras alltid avlidna under ett skynke och kroppen dras ut ur ett plåtskåp när anhöriga skall se den. Men så går det inte till i verkligheten, säger Lars Eklund.

Alla döda, även de som skall obduceras, lindas i stället in i på ett kokongliknande sätt i täcken och lakan och förvaras i kylrummet.

Det är dags att föra ut kistan till likbilen för vidare transport. Bo-Göran Löwén hedrar den avlidne genom att buga inför kistan innan han skjuter in den helt och stänger bakluckan.

Vid kapellkrematoriet i Hovdestalund i Västerås skall nu kistan bisättas i väntan på begravningsakten. Med hjälp av en truck förs kistan in i ännu ett kylrum där andra kistor står i väntan på att föras ut till respektive kyrka.

Medan majoriteten av kistorna från Sala kommun hämtas av Västanfors krematorium i Fagersta efter begravningen, så förs kistor från Heby kommun till Hovdestalund.

–Vi utför även i viss utsträckning kremeringar av personer från Sala. Det har blivit allt vanligare att Salabor vill hålla borgerliga begravningar i något av våra fyra kapell. I dag finns bara Stillhetens kapell och Klockargården att tillgå i Sala då gravkapellet inte längre är tillgängligt, säger krematoriechef Ingemar Lundblad.

I kapellkrematoriet, som funnits sedan 1953, utförs tio kremeringar per dag och cirka 2 000 kremeringar årligen. De två ugnarna har möjlighet att bränna större kistor än normalmåttet. Att svenskarna blir allt tjockare är ett problem för vissa andra krematorier.

–Kremeringsprocessen sker när ugnen håller en värme av 850-1 050 grader. Det tar i genomsnitt en timme och en kvart innan allt är klart. Därefter separeras askan från annat material och läggs i urnan, berättar Ingemar Lundblad.

De delar som inte blir aska, till exempel metallbitar från operationer läggs i vigd jord i en anonym gravplats.

Liten ordlista från dödsfall till gravsättning

Dödförklaring: Betyder att läkare fastställer dödsfallet.

Rättsmedicinsk undersökning: Dödsorsak fastställs genom undersökning av den avlidnes organ.

Svepning: Den avlidne görs i ordning och läggs i kistan.

Bisättningslokal: Är ett kallt förvaringsrum där kistor förvaras fram tills begravning äger rum.

Minnesstund: Sker efter begravningen och är en stund för samkväm där de närmast anhöriga, släkt och vänner kan minnas den avlidne.

Mer läsning

Annons