Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energitema på trivselträff

Annons

På SPF Salas trivselträff den 15 november hade vi besök av representanter från Sala-Heby Energi, som gav oss intressant information om företaget. Inledde gjorde Maria Korvanen som berättade att Sala-Heby Energi bildades 1973 utifrån det tidigare Sala Elkraftverk, som funnits sedan 1909. Företaget är uppdelat på fem huvudfunktioner, nämligen El-handel, värme, bredband, elnät och lokala tjänster. Vi fick veta att SHE har köpt Saladammsnätet och siktar in sig på att köpa in flera nät så småningom. Beträffande El-handeln gäller det enbart förnyelsebar energi. De tar elen från egna kraftverk, baserade på vatten och solceller. Hälften av alla lokaler och bostäder i Sala värms med fjärrvärme från SHE, som driver sina värmeverk med bland annat skogsavfall.

HSEAB är ett dotterbolag till SHE och sysslar med energieffektivisering. Harald Öhnander gav oss många tips och goda råd om hur man kan använda el på bästa sätt. Energieffektivisering är ett sätt att spara både miljö och pengar.

Efter SHE-informationen fick vi även av Tanja-Birgit Söderström information om Sala Bilpool, som funnits sedan 2007. Det finns många fördelar med bilpool, menade hon. Om man inte använder egen bil så ofta, kan det vara ett alternativ att vara med i en bilpool. Man slipper de fasta kostnaderna, man har alltid tillgång till en "miljösmart" bil av senaste modell.

Träffen avslutades med underhållning av SPF-kören, kaffe och lotteridragning.

Mary Karlsson

Mer läsning

Annons