Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslande föredrag om Kriminalvården

Annons
Bild: Hans Karlsson. Martina Persson berättar för Lions Club Sala om kriminalvården i Sala.

Martina Persson, Kriminalvårdsinspektör på Salbergaanstalten, gästade Lions Clubs månadsmöte. Martina beskrev arbetet inom kriminalvården, samhällsskydd i kombination med Kriminalvårdens vision och värdegrund "Bättre ut" och särskilt det som görs på Salbergaanstalten.

Martina berättade att det är den intagnes strafflängd, brottets art och hans behov av behandling, som styr vilken kriminalvårdsanstalt man placeras på, det är viktigare än närhet till hemort och anhöriga. Kriminalvården har också tagit en tydligare ställning för brottoffren på ett annat sätt än tidigare.

Livet innanför murarna försöker man så gott det går göra så likt livet utanför som möjligt genom att varje avdelning har så kallad självförvaltning med egen budget för matinköp, egen matlagning, lokalvård och tvätteri. Sysselsättningsplikten innebär att man arbetar cirka sex timmar per dag och har en timlön enligt nya fängelselagen på 11 kronor i timmen. Det finns också ett lärcenter där man kan komplettera betyg från tidigare skolgång för att öka möjligheterna till arbete när man kommer ut. Fritiden är viktig att fylla med stimulans och det finns möjlighet till fysiskträning, konstnärliga utryck i målning, keramik och inom musik.

För att bereda barns möjligheter att få umgås med sina fäder under fängelsevistelsen så finns det inne på området en särskild besöksavdelning. En liten lägenhet där familjen, efter särskild prövning, kan träffas och där det också finns en liten lekplats med olika lekredskap.

En mycket intressant kväll med många frågor och diskussioner som gav nya kunskaper om vad och hur kriminalvården arbetar i Sala.

Insänt av Hans Karlsson

Mer läsning

Annons