Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får bekämpa myggen fler gånger i år

I dag gav regeringen tillstånd till Kemikalieinspektionen att bekämpa stickmygg i Nedre Dalälvsområdet med Vectobac G.

Annons

Nytt för i år är att bekämpningen får ske vid fyra tillfällen, till skillnad från förra året då regeringen gav tillstånd till tre bekämpningar.

- Människor, djur och företagsamhet måste ha rimliga förutsättningar i nedre Dalälvsområdet. Massförekomsten av stickmyggor har vissa år varit olidlig. Om det blir en stor mängd stickmyggor kan det innebära en fara för människors hälsa. Det är en allmän angelägenhet att begränsa kläckningar av stickmyggor, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

För att öka kunskapen om eventuella negativa effekter av bekämpning med VectoBac G i området har regeringen i år ställt villkor på att en noggrann uppföljning av bekämpningen görs enligt det uppföljningsprogram som tagits fram av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) på uppdrag av Naturvårdsverket.

- Vi har varit angelägna om att kunna ge boende i området snabbt besked om en bekämpning av områdena för en rimlig livsmiljö. Vi ger därför nu beskedet att Kemikalieinspektionen kan gå vidare med att ge tillstånd för myggbekämpning, säger Andreas Carlgren.

Mer läsning

Annons