Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre än väntat villgå i Västerfärnebo

Västerfärnebo skola räknade med att få 26 nya sjundeklassare till hösten, men i slutänden blir det bara 22. Det minskade elevantalet innebär att tjänster nu dras in och att sjuorna får läsa språk tillsammans med åttorna.

Annons

Som SA tidigare berättat kämpar Västerfärnebo skolas högstadium med ett sviktande elevunderlag. Det nuvarande elevantalet motsvarar bara en tredjedel av elevunderlaget på Vallaskolan och Ekebyskolan.

Inför elevansökningarna till hösten 2011 gick därför skolan, som satsat på en egen profilering, ut hårt för att marknadsföra sig. Förhoppningen var att bland annat många sjätteklassare från Ransta skola skulle välja att gå på högstadiet i Västerfärnebo.

Nu är ansökningarna både klara och sammanställda. Till Västerfärnebo skola sökte färre elever än ledningen hade hoppats på.

–Vi hade räknat med 26 elever i årskurs sju men det blev bara 22. Vi tappade fyra elever från Heden som av olika skäl valt att gå högstadiet i Sala. Sedan har en elev från Ransta sökt hit och en elev från Sala, berättar rektor Curt-Åke Larsson.

Han konstaterar att det nuvarande läget ger konsekvenser.

–Vi befinner oss längst ner i dalgången nu när niondeklassarna på 45 elever lämnar oss. Med ett på tapp på 23 elever på tre årskurser inför hösten, får vi jobba för att göra det bästa möjliga med de resurser vi har. Färre elever innebär även en mindre budget, säger Curt-Åke Larsson.

För att kunna tillmötesgå elevernas önskade språkval måste nu högstadieskolan införa åldersblandad undervisning i tyska, franska och spanska.

– Sjuorna, som är nybörjare, får ha språkundervisning tillsammans med åttorna som läst språk i ett år. Men det skall inte bli några problem. Vi har klassrum med skiljeväggar i glas. Lärarna kan då gå emellan och hjälpa eleverna.

När det gäller personalsituationen blir det en övertalighet då det kommer att finnas 90 elever på hela högstadiet.

– En lärare flyttar och den tjänsten ersätts inte. Även två pedagog-

assistenter, en biblioteksassistent och en skolvärdinna försvinner till hösten. Totalt handlar det om en heltidstjänst, tre 75 procentiga tjänster och en halvtidstjänst, förklarar Curt-Åke Larsson.

Den lärartjänst som inte ersätts innehåller även 20 procent som studie- och yrkesvägledare. En översyn skall nu göras om en sådan heltidstjänst kan inrättas för att serva samtliga av kommunens högstadieskolor.

Samtidigt som ansökningarna nu är klara har också skolförvaltningen fått i uppdrag att titta på vad minsta möjliga elevantal kan vara på en högstadieskola. Beslutet togs i samband med att den strategiska planen avhandlades i nämnden.

Mer läsning

Annons