Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening besökte Möklinta

Annons
Kaffedags  i Nässelbo. Bild: Privat

Samlarföreningen Misteln i Västerås besökte i somras Möklinta och såg två stycken resmål, Nässelbo Bygdemuseum och Möklinta Hembygdsgård.

Ett bygdemuseum som har det mesta för att få se hur det var förr i tiden med genuint uppbyggda miljöer från 1920-talet och framåt. Där kan man se hur det såg ut i en lanthandel med de varor som var till försäljning hängande i taket och på disken kartonger och plåtaskar som innehåller gamla kända märken. En bensinstation med gamla pumpar, oljor för olika ändamål i originalförpackningar från 50-talet. Interiörer från café, manufakturaffär, skrädderi, skomakeri och järn och redskapshandel finns att beskåda. Ett 50-tal veterantraktorer av olika märken och storlekar finns också samt lantbruksredskap från 1800-1900-talet, motorsågar samt stationära motorer.

Vid kaffet denna kalla och småregnande lördag kom Bertil Ekman med sitt dragspel gående på grusgången spelande ”Jag tror jag tror på sommaren” som värmde oss. En mycket intressant och minnesrik dag fick vi vid besöket i Nässelbo Bygdemuseum.

Efter Nässelbo åkte vi till Möklinta Hembygdsgård där ordförande i hembygdsföreningen, Gunnar Larsson, och Sonja Nilsdotter tog emot oss i Bårstugan, en parstuga från 1700-talet som flyttades från byn Bår därav namnet. På Hembygdsgården finns ett 10-tal byggnader, som Bengtsgården från slutet av 1700-talet, soldattorp, stolphärbre, loftbod och trossbod från 1500-1600-talet med mera.

Här finns stora samlingar av redskap, textiler, kläder och interiörer från hur det var i gårdar och hem i äldre tider. Det finns cirka 2 000 katalogiserade föremål. Mycket sevärt och intressant.

Nils-Erik Johansson

Trossbod från 1500-1600-talet.
Stig Johansson och Gunnar Larsson.
Samling med kvarnar, strykjärn med mera i Bårstugan.
Interiör från handelboden i Nässelbo.
Interiör från Bårstugan.
Formskön traktor, Nässelbo.
Bertil Ekman, Nässelbo.

Mer läsning

Annons