Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan om bolagisering delar blocken

Bolagisera eller inte bolagisera familjeläkarmottagningar? Det var den klart block­skiljande frågan när landstingsfullmäktige debatterade budget och treårsplan.

Annons

Bolagiseringen av Folktandvården har varit en succé menar landstingsmajoriteten, som nu vill utreda möjligheterna att göra samma sak med landstingets familjeläkarmottagningar. Men då måste man vinna valet i höst.

Oppositionen fruktar att en bolagisering skulle slå hårt mot mindre lönsamma mottagningar och majoritetens försäkringar om att det fortfarande skulle vara en

politiskt styrd verksamhet hade ingen lugnande inverkan.

– Jag är säker på att när bolagsstyrelsen väl tillträder – då börjar den rationalisera. En bolagsstyrelse ska bara se till bolagets bästa, den kan inte ta samhällsansvar, sa

Juha Rundgren (V).

Landstingsrådet Torsten Källberg (FP) hade dock svårt att se varför det skulle vara svårare att utöva inflytande på ett familjeläkarbolag än på VL, som ju också är ett eget bolag.

– Först ger du oss beröm för att vi utövar ägarstyrning inom kollektivtrafiken, sedan säger du att ett landstingsdrivet bolag för familjeläkarna är som en utförsäljning, replikerade han.

Väldigt mycket var dock blocken överens om. Dit hör att skatten ska vara oförändrad för 2011 samt extrasatsningar på forskning, på akutmottagningen och på kollektivtrafiken.

Resultatkravet för 2011 i majoritetens budget, som röstades igenom med reservationer från S och V, är 60 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons