Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan blir riksdagsfråga

Sala silvergruvas dåliga ekonomi kan bli en fråga för regeringen. Det hoppas i alla fall Salas riksdagsledamot Pia Nilsson (S).

Annons

Pia Nilsson har skrivit en motion till riksdagen som hon hoppas ska bli en regeringsfråga. Hon vill att regeringen undersöker om staten kan ta ett större ekonomiskt ansvar för gruvan.

I sin motivering skriver hon bland annat: ”Sala silvergruva borde vara ett riksintresse av stor betydelse att slå vakt om som en traditionsrik riksklenod. Vi vill därför uppmuntra en dialog mellan den lokala/regionala nivån och staten för att säkerställa bevarandet av detta kulturhistoriska arv”.

Kommunstyrelsen arbetsutskott, ksau, beslutade på senaste mötet att föreslå kommunfullmäktige att skjuta till en miljon för i år, två miljoner nästa år, en miljon 2012 och en halv miljon 2013 till gruvan i aktieägartillskott.

KSAU vill också att det uppdras åt kommunchef Jan-Olof Friman att utreda fastigheternas skick, anvädningsområden och ägarförhållanden.

– Det är helt oacceptabelt att kommunen ska skjuta till pengar år efter år, säger Carola Gunnarsson och får medhåll av oppositionsledearen Per-Olov Rapp (S).

Läs mer i fredagens SA.

Mer läsning

Annons