Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hebyborna dåliga på att panta

2010 blev ett nytt rekordår för pantning av burkar och plastflaskor i Sverige. Men de boende i Heby kommun är sämre än riksgenomsnittet.

Annons

Förra året pantade vi i snitt 146 burkar och platsflaskor per person i Sverige enligt färsk statistik från Returpack som ansvarar för det svenska pantsystemet.

Det är den bästa siffran någonsin.

En orsak till att svenskarna blivit bättre på att panta burkar och flaskor är den kraftsamling som gjordes förra året då bland annat pantbeloppet för burkar höjdes från 50 öre till en krona.

- Det höjda pantbeloppet kommer att få ännu större genomslag under 2011 när antalet enkronasburkar på marknaden ökar, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack, i ett pressmeddelande.

Bäst på att panta är man i landets gränskommuner. Strömstad toppar statistiken med ett snitt på 1 398 burkar och flaskor per person. Enligt Returpack beror den höga pantnivån till stor del på turister och gränshandeln.

Statistiken visar också att storstadsborna är sämre pantare än riksgenomsnittet.

Heby ligger dock under riksgenomsnittet. Där pantade varje person i snitt 134 burkar och återvinningsbara plastflaskor i fjol.

Invånarna i Sala kommun är bättre och ligger med 145 pantade burkar och flaskor per person bara marginellt under riksgenomsnittet.

Uppsala är landets näst sämsta län på det här området med 131 pantade flaskor och burkar per invånare. Endast Kronobergs län har ett sämre resultat.

Västmanlands län ligger i paritet med riksgenomsnittet.

Mer läsning

Annons