Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hebys flyktingbarnbor i Salas tingshus

Sju ensamkommande flyktingbarn har flyttat in i Salas före detta tingsrätt. Anledningen är att upphandlingstvisten om vem som skall få driva HVB-hemmet för barnen långt ifrån är över för Heby kommun.
Heby kommun har, liksom Sala kommun, skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. För Heby kommuns del handlar det om åtta platser.

Annons
Nyinflyttade. Flyktingbarnen som Heby kommun ska ta hand om har anlänt och bor i Salas gamla tingshus.FOTO: TERESE AHLIN

När de försenade barnen nyligen anlände, de skulle ha varit här redan i april, var dock tvisten som uppstod i samband med den offentliga upphandlingen långt i från över. För att kunna ta emot flyktingarna var Heby kommun därför tvungen att göra en direktupphandling för att kunna anlita någon som kunde ta emot barnen.

– Sju leverantörer visade intresse och valet föll på Olivia Nova AB som kunde ordna plats åt barnen två dagar efter tilldelningsbeslutet, säger Hebys kommunchef Mattias Åsander.

Sedan några veckor tillbaka bor flyktingbarnen i den gula byggnaden vid Salas före detta tingsrätt. Byggnaden rymde tidigare kontorsutrymmen för målkansli-

personal, rådmän och notarier.

– Barnen som kommit hit är alla i tonåren. Just nu är det sju stycken. Men eftersom ett åttonde är på väg räknar vi hemmet som fullbelagt. Barnen har var sitt eget rum, säger Marie Söderman vid Olivia Nova AB.

Hon berättar att det tillfälliga HVB-hemmet är bemannat med personal dygnet runt och att personalen består av utbildade behandlingsassistenter.

– Under sommaren får barnen undervisning i svenska av en timanställd lärare. Vi har också en idrottsprofil då vi vill att barnen skall delta aktivt i idrottsaktiviteter. Det är också ett bra sätt att integrera dem i samhället, säger Marie Söderman.

Varför valde ni att upprätta det tillfälliga HVB-hemmet i Sala och inte i Heby kommun?–  Vi behövde hitta en lämplig lokal på kort tid och då blev det tingshuset i Sala eftersom det inte fanns någon lokaler i Heby, säger Marie Söderman.

Mattias Åsander säger att kontraktet som skrivits med stockholmsbolaget löper under tre månader med option på ytterligare tre. Under den tiden hoppas kommunen att förhandlingarna skall hinna avslutas.

Mer läsning

Annons