Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundarna som är poppis i Västmanland

Salabornas bästa vän är - en Golden retriever. Hundrasen toppar nämligen Kennelklubbens lista över de populäraste hundarna i Västmanland.

Annons
Golden retriever är populärast i Västmanland.BILD: JOHAN NILSSON / SCANPIX

– Det är en mycket lättskött hund, säger Bengt Pettersson, ordförande i Wästmanlands Kennelklubb.

Det är ingen slump att den familjevänliga Golden retriever kammar hem första platsen i Salabornas hjärtan.

– Det är lätt att förstå eftersom det är en psykiskt stabil hund. Jämför man med resten av riket så kan ser man att den är lika populär nästan överallt, säger Bengt Pettersson.

Inga jakthundarTill skillnad från exempelvis Dalarna – där Jämthunden tar hem förstaplatsen - finns det inte en enda jakthund med på topp tio-listan för Västmanland.

– Det finns nog inte lika många jaktintresserade här. De flesta vill ha en sällskapshund och då köper de förmodligen en som passar till det. Schäfrar är också populära här. Det är en brukshund som är en utmärkt ras att tävla med. Det går att träna lydnad, spår och eftersök.

Rottweiler på femteplatsDen av många fruktade Rottweilern hamnar till skillnad från resten av riket högt upp i listan. Redan på femte plats.

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Men det är kanske traditionsbundet. Det har nog varit så ett tag, säger Bengt Pettersson.

Den lilla Chihuahuan har tagit sig upp till en nionde plats. Men några ytterligare småhundar finns inte med på topp tio listan.

– Det är helt klart värre med accessoarhundar i storstadsområdena. Men de har blivit allt mer populära här också de senaste åren, säger Bengt Petterson.

De tio populäraste hundarna i Västmanland

1. Golden Retriever

2. Schäfer

3. Labrador Retriever

4. Tax

5. Rottweiler

6. Engelsk springer spaniel

7. Dvärg pudel

8. Cocker Spaniel

9. Chihuahua

10. Shetland sheepdog

Golden retriever

Golden retriever har sitt ursprung från gränstrakterna mellan England och Skottland. Rasens sägs komma från en gul valp som föddes 1865 i en kull med svarta flatcoated-retrievervalpar. Pälsen är medellång och är ofta gräddvit eller guldgul. Den har sedan 196-talet varit världens populäraste sällskapshund. Hundrasen är specialiserad på apportering av skutet vilt på land och i vatten.

KÄLLA: NATIONALENCYKLOPEDIN

Mer läsning

Annons